Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det trodde vi aldrig om 2000-talet

/
  • Större än livet. Skotskan Susan Boyle fängslade tittarna med sin askunge-historia i ”Britain’s got talent”. Foto: AP/Scanpix/Arkiv

2000-talet har sett händelser och trender som ingen hade kunnat förutspå år 1999. Vi tittar lite extra på några av dem. I dag: Amatörernas invasion av tv-världen.

Annons

För tio år sedan hade dokusåpan börjat ta sitt stora grepp om det svenska tv-utbudet. Och inte minst om tv-debatten.

MTV:s ”The real world” sågs fortfarande som en förebild.

Var skulle det sluta? Skulle rutan fyllas av okända människor som gjorde sig till åtlöje? Vad hände med riktiga artister som gjorde vad de kunde bäst; sjöng, dansade, hänförde oss?

Nu, 2009, är situationen den motsatta. Rutan är full av kända människor som gör bort sig och okända människor som hänför oss.

I program som ”Let’s dance” dansar människor som är duktiga vad som helst utom att dansa. I ”Stjärnor på is” gör de det till och med på skridskor. I ”Idol” och ”Talang” blir människor som aldrig tagit en offentlig ton stora stjärnor.

Din granne blir artist medan artisten dansar, eller åker skridskor, som din granne.

Hur kunde det gå så här, Emma Kronqvist, programchef på SVT Malmö?

– På tv letar man alltid efter ”larger than life”-historier, öden som berör, då fungerar talangjakter alltid bra.

– Det andra, med kändisar som gör sådant de inte brukar, är ett tecken på att att vi försöker komma vidare från det självklara, att vi letar efter det som inte är den första tanken.

Har tv-makarna blivit bättre på det under de senaste tio åren?

– Det är inte säkert. Redan på 60- och 70-talen fanns amerikanska succéer som ”The gong show” som var en talangjakt där man röstade bort deltagarna genom att slå i en gonggong.

– Möjligen är vi i dag bättre på dramaturgi, att att bygga historier nästan som på film, att få tittarna att stanna kvar hela programmet.

Vad ser vi på tv om tio år?

– Jag tror att vanliga människors liv fortfarande håller bäst, sanna historier som är just ”larger than life”. Sedan tror jag att direktsändningen kommer att bli het igen.

– Bandade program har inte samma exklusivitet om man kan se dem när som helst, till exempel på nätet. Det är skillnad mot en direktsändning, när man vet att något händer här och nu.

Mer läsning

Annons