Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det som inte fick hända händer igen

Annons

Med anledning av LO:s familjedag i Badhusparken den 21 augusti där landshövding Britt Bohlin skall invigningstala, finns det skäl att ifrågasätta lämpligheten att en före detta socialdemokratisk ledande toppolitiker, som lämnat alla politiska uppdrag för att bli landshövding, aktivt deltar i ett arrangemang som i vart fall delvis kan befaras innehålla ett aktivt ställningstagande för det socialdemokratiska partiet detta valår 2010.

I regeringsformen 1:9 anges det: Domstolar och förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgiften inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.

Detta innebär att det finns ett strikt krav att landshövdingens skall agera helt opartisk under tjänsteutövning och det torde innebära att man förväntas agera i samma anda även på fritiden. Det är således enligt vårt sätt att se på saken helt olämpligt att hon överhuvudtaget deltar i ett dylikt arrangemang i egenskap av landshövding.

I november 2008 endast ett par månader efter sitt tillträde som landshövding uppdagades det att Britt Bohlin var med i grupper på Facebook som krävde ett regeringsbyte. Kritiken av lämpligheten i detta lät inte vänta på sig.

Nu händer i grunden samma sak igen - Britt Bohlin skall invigningstala på ett arrangemang där det socialdemokratiska partiet och ABF är medarrangör en månad innan det svenska valet. Detta är både anmärkningsvärt och provocerande från både landshövdingen och Östersunds arbetarkommun (S) och kan ge underlag för spekulationer om dåligt omdöme att hålla isär den politiska sfären från den opartiska statsförvaltningen såsom den är utformad i regeringsformen.

Det vore intressant att vi vanliga medborgare får en bra förklaring om detta. Hur har tankegångarna varit i nu aktuell problemställning?

Göran Fürstenberg (M) Ola Reihammar (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel