Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det som har kommit fram är skrämmande"

Eleverna har nu fått säga sitt om arbetsmiljön på Kastalskolan i Brunflo.

– Det som har kommit fram är skrämmande, säger Maria Richter, lärare.

Sedan i januari 2009 har eleverna på Kastalskolan deltagit i ett forskningslett hälsoprojekt. Östersund är en av sex utvalda kommuner i projektet.

Kastalskolan anmälde sig frivilligt för att kartlägga hälsoläget på sin skola.

– Det tycker jag tyder på en väldigt bra inställning från skolans sida, säger Katja Gillander Gådin, docent i Folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Syftet har varit att ge eleverna möjlighet att själva komma fram med förslag på förändringar när det gäller frågor som hälsa och kamratrelationer. Därefter har de fått utarbeta strategier som gör det möjligt att nå målen.

I går var det utställning av elevernas arbeten på Kastalskolan.

En tydlig kritik riktades mot skolans arbetsmiljö. Eleverna har lessnat på smutsiga toaletter och slitna lokaler.

– Det ligger papper överallt och kiss utanför toaletten, säger Julia Wennberg, som går i sjunde klass.

– Matsalen borde göras om helt. Möblerna är så slitna, tycker Jesper Wrang i samma klass.

Maria Richter, lärare på skolan, är bekymrad över elevernas omdömen.

– Det som har kommit fram är skrämmande. På vilken arbetsplats som helst så hade det inte tolererats att det ser ut så här, säger Maria Richter, som känner att elevernas situation inte tas på allvar.

– Elevernas arbetsmiljö är oerhört viktig och jag hoppas att vi får någon slags reaktion från dom styrande efter det här nu, fortsätter Richter.

Elevernas arbeten kommer framöver att utgöra underlag för framtida forskning inom skolhälsa. När resultatet är färdigställt är det tänkt att skolan skall få nya mål att jobba emot för att förbättra situationen. Projektledare Björn Wickström är imponerad över elevernas arbeten på Kastalskolan.

– Dom har arbetat väldigt seriöst och tagit det här på stort allvar, säger Björn Wickström.