Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det sluttande planets problem

Nyligen utbröt våldsamma protester i London mot den högerledda regeringens beslut att fördubbla avgifterna för studier på landets universitet från 35 000 till 100 000 kronor.

50 000 studenter beräknas ha deltagit. En mindre del tog till våld. De förtjänar inget stöd. Men protesterna är värda stöd.

Värst utsatt för kritiken är liberaldemokraternas ledare Nick Clegg, som inför vårens val skrev under på löftet att motarbeta alla förslag på höjda universitetsavgifter. Till det sveket ska läggas det större, som består i att han efter valet regerar med högern, trots att han under valrörelsen snarare kritiserade Socialdemokraterna i labour från vänster. Han verkar tänka lite som alltför många Miljöpartister gör efter valet, kan man säga. Protesterna mot agerandet växer inom liberaldemokraterna i takt med sjunkande opinionssiffror.

För de flesta av oss är det en främmande tanke att ta ut höga universitetsavgifter även om det finns tillgång till stipendier. Det är verkligen att gå tillbaka till den gamla tid då de som fick stipendier för att studera fick känna att de inte tillhörde de välbärgades skara, samtidigt som de välbeställdas barn kunde studera även om vare sig tillräcklig vilja eller duglighet fanns.

Men för att komplicera saken, så bör Du veta att det var sossen Tony Blair som, i strid med stora delar av sitt parti, drev igenom den avgift som nu nästan tredubblas. Det säger en del om farorna med att sossar på ett sluttande plan närmar sig de borgerliga, som gärna vill dra allting steget för långt.

Och det är väl värt att notera att de konservativa i Storbritannien på allvar tycks snegla på den svenska friskolemodellen när de funderar över skolsystemet. Redan friskolor i sig skapar och förvärrar segregationen. Om nu väljarna till skillnad från mig tycker att det är ett pris värt att ta, så borde man ändå kunna enas om att vinsterna ska återinvesteras i stället för att gå till riskkapitalbolag i skatteparadis.