Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det slår hårt mot små företag i Norrlands inland”

/
  • Andreas Thors är vd och ägare till företaget Rörprodukter. Han är irriterad över regeringens förslag att sänka nivån för rot-avdraget. Han tror att det kommer slå hårt mot små företag i Norrlands inland.

Regeringen vill närapå halvera rot-avdraget. Det gillar inte Andreas Thors, företagare i vvs-branschen, som håller till i Östersund.
– Det är ett svek mot väljarna eftersom det här slår mot små företag i Norrlands inland, säger han.

Annons

Sedan 2008 driver Andreas Thors, 29, företaget Rörprodukter, som både säljer och installerar vvs-produkter. När han fick höra om regeringens planer på att sänka rot-avdraget från 50 procent till 30 procent blev han rejält upprörd.

– Det som jag blir mest upprörd över är att inför valet tyckte jag att Socialdemokraterna var väldigt tydliga med att man inte skulle röra rot-avdraget. Man blir brydd över att politik på den nivån kan få gå till så att man säger en sak och sedan ett halvår senare gör man något helt annat, säger Andreas Thors.

Att rot-reformen blev dyrare än det var budgeterat 2014, som regeringen använder som ett argument, tycker inte Andreas Thors är relevant.

– Har efterfrågan ökat på hantverkartjänster bidrar det också till tillväxt. Den fakta som jag som företagare har att luta mig på är min uppfattning om hur det ser ut i kontakten med kunder. En sak kan jag säga, att frågor om svartjobb, som tidigare var ett problem – det är helt obefintligt nu.

Eftersom hans företag har den största delen omsättning via E-handel tror han inte att förslaget kommer påverka företaget så mycket. Men även Rörprodukter kommer få känna av reformen med rot-avdraget enligt Andreas Thors.

– Vi levererar material och det är klart, blir det dyrare att anlita hantverkare har man inget behov av materialet och då avstår man från de investeringarna. En konsument som har behov av våra produkter har sällan kunskap att koppla in det själv, man köper in den tjänsten.

Förslaget om ett sänkt rot-avdrag kommer i största utsträckning att påverka små företag i Norrlands inland tror Andreas Thors.

– De större vvs-bolagen har mer uppdrag när det byggs nya hyreshus, de små företagen har sällan de entreprenaderna. Konsekvenserna som kommer bli är att de små bolagen kommer få det tufft, efterfrågan kommer helt klart att minska.

Att regeringen vill satsa på bostäder har han ingenting emot, men han tycker att just detta förslag är fel väg att gå.

– Jag har inget emot att man går in med statliga subventioner om de stora byggbolagen inte finner det ekonomiskt försvarbart att investera i Sverige. Om de hellre gör sina investeringar i andra EU-länder har jag inget emot att staten går in och hjälper till eftersom det är så stor bostadsbrist. Men att man gör det på bekostnad av en reform som har varit så lyckosam tycker jag är jättekonstigt, säger Andreas Thors.

Annons