Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det skvätter blod på folkaktien

Det här kan låta tillspetsat, men en halv miljon svenska småsparare stöder faktiskt indirekt en regim som kokar fångar levande och tvingar sjuåringar att jobba på bomullsfälten.

Hur? Genom sitt aktieinnehav i Telia Sonera. Givetvis är stödet helt ofrivilligt och säkert oftast omedvetet.

Gamla Televerket som blev Telia på 1990-talet har som bekant tecknat ett avtal värt 2,2 miljarder kronor med ett bolag som har direkta kopplingar till den uzbekiske diktatorn Karimovs familj. Pengar från svenska skattebetalare bidrar alltså, via ett antal hemliga konton på skattebefriade öar, till att upprätthålla en diktatur som demokratiorganisationen Freedom House klassar som världens fjärde grymmaste.

Varför envisas Telia med att göra affärer med de värsta diktaturerna? Svaret är enkelt: det är där satsade pengar ger bäst avkastning. Det är i de här länderna, där oppositionella torteras genom att hängas uppochner eller lämnas att ruttna i mörka fängelsehålor, som Telias investeringar ger tillväxt och skjuts åt den gamla folkaktien.

Experter menar att Centralasien är det enda område där Telia kan expandera. Det finns inga andra marknader som inte redan är exploaterade av de stora telekombolagen. Länder som Kazakstan, Azerbajdzjan, Tadzjikistan och Uzbekistan står för en femtedel av omsättningen men nästan hälften, 43 procent, av Telias rörelsevinst.

Ansvaret vilar tungt på regeringen. Staten har i praktiken total makt över Telia Sonera. Men gång på gång har regeringen visat att de inte har koll på de egna bolagen. Vattenfalls fiaskoartade köp av Nuon för 90 miljarder är ett exempel. Telia Soneras Centralasienäventyr är allvarligare, för här handlar det inte om ekonomiska förluster, utan om mänskliga övergrepp. Uppgifterna om barnarbete på bomullsfälten och fångar som kokas levande är inga vandringssägner. Det är händelser som dokumenterats av Amnesty.

Nu har regeringen sent omsider börjat reagera. Enligt Svenska Dagbladet kan alliansen i sitt valmanifest komma att föreslå en försäljning av Telia. Samtidigt pågår en gigantisk utredning om mutbrott som kan leda till att åklagaren begär att Telias vinst från Uzbekistanaffären förverkas. I så fall handlar det om mångmiljardbelopp.

När förre finansmarknadsministern Mats Odell (KD) intervjuades om Telias intressen i Uzbekistan för några år sedan sade han så här:

"Vi vet att det här långtifrån är några demokratier. Men just investeringar i tele- och datakommunikation är en förutsättning för att en demokratisering ska slå rot."

Är det någon som har frågat oppositionella som kastats i fängelse efter att ha blivit avlyssnade via Telias nät, om de tycker att demokratin har slagit rot i deras hemland? Antagligen inte.