Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det råder brist på undersköterskor redan i dag

Bristen på undersköterskor och förskollärare med rätt kompetens växer inom Krokoms kommun.

Redan i dag råder brist på personal med rätt kompetens och framöver behöver kommunen rekrytera över 70 undersköterskor, enbart för att ersätta de som går i pension. Om de privata alternativ som planeras inom hemtjänsten får konsekvenser för bristen på undersköterskor återstår att se. I ett förslag som ska tas i nästa fullmäktige nämns möjligheten att stimulera kommunens personal som ett sätt att starta egen hemtjänstverksamhet. (Se artikeln härintill)

För att uppnå målet att personalen i förskolan ska vara högskoleutbildade skulle 40 förskollärare behöva rekryteras omgående. Utöver det behöver de som går i pension ersättas. Bedömningen visar att det lutar mot 100 förskollärare under tio år.

– Kommunstyrelsen har ställt sig bakom ett helt personalförsörjningsprogram för att klara rekryteringen framöver, säger kommunalrådet Maria Söderberg.

Hon konstaterar att rekryteringsbehovet är stort av både undersköterskor och förskollärare.

Genom att det i dag råder brist på rätt kompetens anställs outbildade inom vård och omsorg.

Framförallt vikarierande undersköterskor och vårdbiträden har inte alltid har rätt kompetens.

– Det här är ett område vi vill fokusera på för att ha koll på läget framöver, ur kompetens och rekryteringssynpunkt.

Hur ska ni locka till er den personal som behövs framöver?

– Vi jobbar ständigt med det här bland annat genom att ha gott ledarskap. När det gäller förskollärare så ökar behovet men vi lyckas också rekrytera personer med rätt kompetens.

I Krokoms kommun är det betydligt större utpendling än inpendling till jobb. Cirka 2 000 pendlar dagligen till Östersund eller Åre. För personal som inte har arbetet kvar i kommunen finns ett omställningsprogram.

– Ett antal personer har fått stöd för att utbilda sig till förskollärare för att vi ska klara den kompetensen, säger Maria Söderberg.

– Vi vet också att distanslärarutbildningen har varit populär bland personer i Krokoms kommun. Ganska många går den utbildningen och är intresserade av att få jobb här framöver.