Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det politiska misslyckandet i praktiken

Tidigare i år sändes ett brev ut till landets myndigheter. Avsändare var Sven Otto Littorin, en minister i desperat behov av hjälp.

Annons

När finanskrisen övergick i jobbkris ökade behovet av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, inte minst för den rekordstora gruppen unga arbetslösa.

Nu kan man i och för sig säga att extraordinära tider kräver extraordinära insatser. För Littorin höll verkligen inte tillbaka ambitionerna. Ett exempel: i brevet som skickades till Skatteverket ålades myndigheten att bereda plats för 6 000 praktikanter per år. Detta på en myndighet med 10 000 anställda. En omöjlig ekvation naturligtvis. Speciellt om målet är att erbjuda en praktik med kvalitet.

”Lyftet”, som åtgärden kallas, fick onekligen en fiaskobetonad inledning. Och när Svenska Dagbladet granskar utfallet av åtgärden visar det sig att Arbetsförmedlingen (nu är det tydligen inte längre regeringens ansvar) hittills lyckats få fram 4 676 praktikplatser. Ett tämligen magert resultat.

Det verkar inte spela någon roll om det gäller rubrikskapande ministrar eller politiska åtgärder som slår fel – när det går snett för regeringen vill man inte längre höra talas om saken. Kritiken viftas bort. Det är direkt anmärkningsvärt att höra Tobias Billström, vikarierande arbetsmarknadsminister, säga att det numera inte finns samma behov som när ”Lyftet” skapades. Vadå inte samma behov, Sverige har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshetssiffror – visst finns behoven!

Ett väl utbyggt praktikprogram skulle vara guld värt för till exempel nybakade akademiker utan kvalificerad arbetslivserfarenhet.

Vi kritiserar regeringen för att inte ta arbetslösheten på tillräckligt stort allvar, för att inte skicka med tillräckliga resurser till de åtgärder man initierar. För att inte tänka efter innan man agerar. ”Lyftet” visar hur ett politiskt misslyckande ser ut i praktiken.