Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det Östersund du inte visste om

Turistbyrån i Östersund ordnar varje sommar historiska stadsvandringar.
Länstidningen följde med på en vandring och bekantade sig närmare med staden.

Annons

Den här sommaren arrangerar Turistbyrån 14 historiska vandringar.

– Vi utgår från ett standardinnehåll men det finns naturligtvis utrymme för improvisation. Ibland är det byggnadsarbete eller något annat som gör att vi ändrar på planen, säger Gunilla Nilsson Edler, som arbetar som guide.

Upp till åtta guider är det som turas om att visa turister och lokalbor stans hemligheter. För det är inte bara hitresta turister som dyker upp och vill gå vandringarna.

– Jag har guidat en del jämtar genom åren också, säger Gunilla Nilsson Edler.

Stadsvandringarna har arrangerats i 30 år och Gunilla har arbetat som guide ända från början.

– Vi har ju även haft andra vandringar än de historiska. I fjol hade vi julvandring, och vi har haft matvandringar ibland också.

Förutom de fasta vandringarna under sommaren, som sker två gånger i veckan, ordar även Turistbyrån privata guidade vandringar åt större sällskap och företag som då kan ha egna förslag på vad de vill se och lära sig mera om.

Gruppen som Gunilla guidar för dagen består av sju personer.

– Hur stora grupperna är varierar mycket. Ibland är det bara några stycken men ofta mellan 20 och 25. Vi har satt ett biljettförsäljningstak på 25 personer och det tycker jag är lagom. Då blir det dynamik i gruppen och det kan hända saker, men alla måste ha möjlighet att höra vad jag pratar om, säger Gunilla Nilsson Edler.

Det har hänt att hon har guidat en grupp på bara tre personer.

– Det var speciellt, för då kan man ju prata medan man promenerar. Det blir mer som ett samtal då, säger Gunilla Nilsson Edler.

De som har samlats på Turistbyrån inför turen får genast lära sig att lokalen från början var ett läroverk för gossar vilket grundades 1849.

En ledtråd får man om man tittar på fasaden ovanför entrén. Där står "Med visheten som ledstjärna", fast på latin förstås.

Vandringen startar sedan upp mot rådhuset där vi ser Östersunds första stadsplanering i kullerstenarna framför Entrétrappan.

– Visste ni förresten att teglet man ser på rådhuset är från Helsingborg? Inte? I Jämtland tillverkades nämligen bara murtegel. Fasadtegel fick vi köpa från annat håll, upplyser Gunilla Nilsson Edler.

Rådhuset var inte något lyckat bygge. Budgeten överskreds och hamnade på dubbla kostnaden och byggmästaren själv gick i konkurs kort därefter.

– Frimurarna gick in med pengar till bygget och blev på så sett garanterade en lokal i fastigheten, säger Gunilla Nilsson Edler.

Så fortsätter vandringen, i två timmar. Vi blir informerade om att Gamla kyrkan är en träkyrka bakom putsen och Gunilla berättar entusiastiskt om de gamla husen i stadskärnan och om människorna som levt, arbetat och dött på gårdarna i Östersund.

Berättelserna är många och en del ser säkert på staden med nya ögon efter att ha tagit del av historierna bakom de gamla husen.