Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ödmjuka och ösiga i harmoni

/
  • ”Visa att ni lever Åre!” skrek sångaren Jens Malmlöf. Publiken hade inte många invändningar, sträckte armarna i luften och skrek med. Foto: Stina Hylén
  • Hoffmaestro & Chraa strax innan spelningen på Bygget. Handduken på axeln vittnar om ös och drag på scen, vilket det senare också blev.

Yranaktuella Hoffmaestro & Chraa är bandet som får publiken att gunga, hoppa och skrika samtidigt som de bjuder på ren energi och galet bra musik.

Annons

I torsdags var det Bygget i Åre som fick en dos av det övertaggade elvamannabandet. LT träffade dem en sväng innan spelningen och fick bekräftat att de bakom scenen helt enkelt är ett gäng sköna snubbar.

Klockan är 23, om en halvtimme ska de ställa sig på scen men för tillfället är det dock inget annat än lugnt i logen där Hoffmaestro & Chraa befinner sig. Salsamusik strömmar ur högtalarna och sofforna är välanvända.

– Halva bandet är salsamusiker så vi får stå ut med det här, skämtar sångaren Jens ”Hovmästare” Malmlöf och tittar menade på trumpetaren som står för sig själv en bit bort och tränar. I och för sig verkar ingen lida särskilt mycket av det, stämningen är bra, och det märks att de är vana att spendera mycket tid tillsammans. De är ett välbokat band som arrangörerna gillar att ha med på spellistan och inom det närmaste halvåret har de redan 65 spelningar inbokade.

– Det är slitigt, men faktiskt alltid lika roligt. Dessutom slipper vi stå och gräva avlopp varje dag som jobb, det måste man vara tacksam för.

I Åre har de spelat en del gånger förut och har bara positivt att säga om stället. Till exempel får turnékäket här fyra av fem ”gubbar”. (Därtill kan nämnas att ingen har fått fem av fem ännu.)

– Nämen det är kul i norr, säger Jens och tilläger snabbt att de ska spela på Storsjöyran i sommar också.

– Det kommer bli grymt! Skriv att Östersund kan vänta sig Hoffmaestro i 2.0 version. I Mars ska vi ha en megashow på Annexet i Stockholm och den showen kommer vi köra på Storsjöyran också.

Hoffmaestro & Chraa skapades ursprungligen genom att flera olika band träffades och började spela ihop. 2004 slog de sig ihop till ett enda och har sedan dess jobbat sig stadigt uppåt. Deras ”Highway man” har blivit en standard-aktig stämningshöjare på nattklubbarna men när killarna i bandet hör det utbrister de ”Va, oj är den?” Kanske för att de inte lägger så stor vikt vid huruvida de fått ett genombrott eller inte. Kanske för att de vill upprätthålla den ödmjuka sidan, som de i och för sig inte har några problem med att göra.

När de sedan går upp på Byggets scen är det däremot kaxigt och direkt, fullt ös från början inför en publik som, inte helt oväntat, älskar det. Så vad kan man säga annat än att Yran publiken har något att se fram emot. Personligen ser jag även fram emot platta nummer två, ”Skank-a-tronisk Punkadelica”. Skivtiteln är även bandets egna benämning på musikstilen, som kan vara rätt svår att genrebestämma. En vild blandning av ska/reggae, soul och punk nermixad direkt på livescenen kan fungera som beskrivning. För där är de hemma, i hettan av ljuset, lika många som ett fotbollslag och lika svettiga och hårt arbetande som ett sådant också.

Mer läsning

Annons