Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya utanförskapet

Jag har länge funderat på en fråga som knappast inte är partipolitisk, men som, man bör ha i åtanke i många sammanhang. Man kan nämligen tala om det nya utanförskapet.

Det är bra att vi har en teknisk utveckling och vi skall utnyttja den. Men under några år har man mer och mer skapat ett utanförskap för den som till exempel inte tar till sig datatekniken. Att man inte gör det kan vara av ekonomiska skäl, handikapp eller ålder, ibland tekniska men till och med principiella skäl. Är det bara det sistnämnda får man kanske skylla sig själv.

Jag minns när min fru kommenterade en ganska vanlig TV-replik: Och resten får ni se på webben. Webben vadå, sa hon. Hon hade säkert tagit till sig datatekniken om inte herr Alzheimer kommit emellan.

Radio, TV och tidningar hänvisar ofta till webben. Det är OK om det erbjuds något extra. Men grundmaterialet vill jag ha i det medium som jag vant mig vid. Jag kan inte lyssna på webbradion när jag kör bil och kanske är intresserad av ett referat. Försöker jag se en direktsänd match på play blir det hackigt även om mitt bredbands kapacitet är tämligen normal.

Det många har vant sig att se på SVT – t ex OS – kräver en kabelkanal, eller den datauppkoppling man inte har.

Till problematiken som ställer många offside hör t ex banker utan kontanthantering tjänster som kräver kort- eller internetbetalning samt toalettbesök som förutsätter mobiltelefon. Offside blir man också när man inte begriper alla nya modeuttryck, eller aldrig lärt sig engelska.

Jag känner mig inte offside eftersom mitt prylintresse gjort att jag alltid legat i framkant. Men jag tänker ofta på de som står utanför. För myndigheter är det ett krav att de skall tänka på de som inte har möjligheterna.

För media kan vi bara hoppas att de alltid skall komma ihåg att när det gäller tekniken finns ingen jämställdhet. I vårt land är de som står utanför datavärlden en minskande minoritet. Men även minoriteter har rättigheter.

Thord Eric Nilsson (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel