Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya kommunalrådet

Hon brinner för landsbygden.

Han är ett oskrivet kort.

– Jag tycker att vi har hittat en stark lösning.

Det säger Ulf Edström som i egenskap av centerpartiets ordförande i valberedningen på torsdagen presenterade vem, eller i det här fallet, vilka, som tar över efter Carina Zetterström som klev av kommunalrådsposten för lite drygt tre veckor sedan.

Carina Asplund, som snart har varit förtroendevald i två mandatperioder, kommer bland annat att axla rollen som kommunstyrelsens 1:a vice ordförande och blir därmed det nya kommunalrådet jämsides AnnSofie Andersson (S) och Karin Thomasson (Mp).

Andreas Carlsson övertar Zetterströms ordförandeklubba i vård- och omsorgsnämnden.

Carina Zetterströms uppdrag kommer alltså delas av två personer.

– Det var svårt att hitta någon som kunde axla alla uppdrag som Carina hade, säger Ulf Edström.

Carina Asplund säger att hon är hedrad.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är spännande, hedrande och en stor utmaning. Det känns som att jag har en hyfsad koll på vad jag kliver in i.

Nu kommer du ännu närmare S och Mp. Blir ni ett bra team?

– Vi har haft ett jättebra samarbete. Mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Vi har fått igenom väldigt mycket centerpolitik som ju ändå var syftet.

Har du exempel?

– Framför allt landsbygdsprogrammet där vi precis nu skriver färdigt ett förslag. Det är en klockren centerfråga som jag inte tror har blivit till annars. Nu står det att vi ska inventera behovet av bostäder på landsbygden som är en jätteviktig fråga. Det är inte bara i stan som det är bostadsbrist, det är en jättestor brist i Östersunds landsbygd också.

Andreas Carlsson är känd inom centerrörelsen, men är mindre känd ute bland kommuninvånarna.

– Det känns spännande och utmanande med en mycket viktig nämnd som har många stora frågor framför sig med en åldrande befolkning

Det är kommunfullmäktige som nästa vecka fattar beslutet om de två namnen godkänns eller inte. Får de klartecken innehar de sina poster fram till kommunvalet nästa år.