Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det märkliga barrmysteriet kan vara löst

Bengt Höglin hittade två ovanliga barrbollar på en fisketur i början av augusti.
Flera teorier om vad fyndet egentligen är pekar nu åt samma håll.

Bengt Höglins fynd från Stugusjöns strand i närheten av Lillsjöhögen bestod av två bollar i en handbolls storlek som till stor del verkade bestå av tallbarr.

– Jag har aldrig sett något sådant här tidigare, sade Bengt när han visade barrbollarna för LT och efter att artikeln publicerats strömmade tipsen in om vad det egentligen är Bengt har hittat.

Svaret tycks vara att det handlar om en sjöboll.

– Fast förr i tiden ska det tydligen ha kallats trollboll, säger Sture Forsberg från Strand utanför Strömsund.

Han hittade en exakt likadan boll för 15 år sedan.

– Jag lämnade in min till Vattudalsskolan och sedan dess har jag inte sett någon sådan där, säger Sture Forsberg.

Även tidningarna ATL och Dala-Demokraten har rapporterat om samma fenomen i en sjö i Dalarna och i Jutissjön i Arjeplog 2007 – en boll av växtdelar som ligger och flyter i vatten eller hittas uppspolad på land.

"Rester av exempelvis vass har av allt att döma blivit belagt med slem där i sin tur rötter, tallbarr och annat dött växtmaterial byggt på och genom rullningar skapat en boll", skriver tidningen ATL.

Förklaringen Sture Forsberg fick för 15 år sedan var att barren binds samman av det slem som sländlarver utsöndrar när de bildar en kokong.

– Det är troligt att det kan finnas en sländlarv inuti den där bollen, säger Sture Forsberg från Strand.

Det finns till och med en vetenskaplig benämning på sjöbollen – Pilae lucustres, heter fenomenet på latin och Nordisk familjebok från 1915 ger en förklaring: "Mest bekanta äro de ända till barnhufvudstora, fasta gulaktiga bollar som träffats vid Medelhafvets kuster. På liknande sätt bilds i insjöar bollar af barr mossrester och dylikt."

En förklaring som tycks gälla även i Stugusjön år 2014.