Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lönar sig att jobba

Jobbet kvar? Då blir nästa år ännu ett gott år med lägre skatt, högre reallön och därmed mer pengar över till konsumtion.

På lördag väntas ett nytt paket med sänkta skatter.

Annons

Trots den djupaste krisen i svensk ekonomi sedan början av 1990-talet märker de flesta svenskar knappast av den. För alla som har jobbet kvar har den låga inflationen som krisen medfört gett hushållen fortsatt ökad köpkraft. Lägg därtill sänkta skatter så har lönen efter skatt och inflation ökat med 2,8 procent under 2009, enligt statliga Konjunkturinstitutets (KI) preliminära siffror.
– Det senaste året har varit extremt, för dem som har jobb och har bolån, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.
Högre räntor
Och nästa år kommer mer av samma sak även om de nominella löneökningarna väntas avta i arbetslöshetens spår. Enligt KI:s prognos stiger reallönen, löneökning minus inflation, även nästa år, då med 1,5 procent. Och på lördag väntas regeringen fullborda sin budget för nästa år med ytterligare skattesänkningar med ett par hundralappar i månaden för dem som har ett jobb att gå till.
– För alla som har jobb kan man ändå räkna med en begränsad men ändå löneökning, låg inflation och skattesänkningar. Å andra sidan får man räkna med att räntekostnaderna stiger efter hand under året, säger Gunilla Nyström.
Rent historiskt har alltså svenskarna med jobb, trots jättekrisen, haft en mycket god ekonomisk utveckling de senaste åren.
– Det får man verkligen säga, säger Nyström.
Håller hjulen i gång
Regeringens mantra ”Det ska löna sig att jobba” har verkligen slagit in.
Baksidan av krismyntet är förstås den kraftigt stigande arbetslösheten. Och för dem har det heller inte blivit några skattesänkningar. Men att de med jobb har fått det bättre är också bra för de arbetslösa på lite sikt. Detta eftersom de som har arbete också kan hålla hjulen i gång med mer konsumtion.
– Det har bidragit till att mildra krisens verkningar, säger Gunilla Nyström.
Flera bedömare har därför skrivit ner de värsta arbetslöshetsprognoserna. Nu talar flera ekonomer om att arbetslösheten toppar på runt elva procent i stället för kanske tolv procent.

Mer läsning

Annons