Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det krävs att eleverna är motiverade"

Det krävs att eleverna är motiverade, och innebär stort ansvar. I glesbygden blir det allt vanligare med distanslösningar för skolorna.

Ronny Carlsson, chef för Sofia Distans, säger att det är ganska unikt att sätta in distansundervisning från dem på så många ämnen, men anser samtidigt att det börjar bli vanligare på glesbygden i takt med att svårigheten att rekrytera behöriga lärare ökar.

– Som elev äger man sin tid mer, och det blir även lite av en paradox: på distansundervisningen kommer läraren närmare eleven, genom att det blir en individuellt anpassad studieplan till varje elev, säger han.

Sofia Distans har funnits i tjugo år och har ca 600 elever på 200 orter. De har även behörighet att driva distansundervisning till svenskar bosatta utomlands. En komplett undervisning i ett ämne kostar ungefär 10000 för ett läsår. (totalt för alla ämnen 87000, men då ingår Sofia Distans alla 17 kurser).

En skola som tidigare år använt sig av Sofia distans i sin spanskundervisning är friskolan "Kangos kultur- och ekologiskola" i Pajala. Tidigare rektorn och läraren, numera ordföranden i skolstyrelsen Ann-Christine Ojanlatva säger att både eleverna och lärarna är mycket nöjda.

– Det är guld värt för glesbygden att få en sådan resurs, och de som sedan har gått vidare till gymnasiet har inte märkt några skillnader från de som fått all undervisning på plats, säger hon.

Hon framhåller vikten av att det finns tillgängliga handledare på plats som motiverar eleven och ser att tiden används effektivt.

– Det krävs att eleverna är motiverade, annars kan det uppstå problem med undervisningssättet, säger hon.