Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kostar att bryta landsbygdens negativa spiral

Regeringen förhandlade bort sig i Bryssel. Man uppnådde visserligen målet, sänkt EU-avgift, men till priset av att EU:s bidrag till landsbygdsprogrammet sänktes med motsvarande belopp, 500 miljoner/år. Landsbygdsprogrammet är bland annat pengar till bredband ute i byarna, bidrag till produktion av biogas på bondgårdar, miljöstöd till lantbruk som bedrivs i våra räjonger, med sämre produktionsförutsättningar.

Landsbygdsstödet har kritiserats för att vara oprecist och ineffektivt, och det finns ingen anledning att vifta bort sådana synpunkter. Tittar man i högarna över beviljade projektstöd finns en del uppseendeväckande exempel, som att "utreda konsekvenserna av lokal valuta". Självklart måste man utvärdera hur man bäst använder 36 miljarder kronor. Men ett minsta krav är att den som kritiserar också presenterar konstruktiva motförslag. Men det intresserar inte Moderaterna, som mest verkar betrakta landsbygdsprogrammet som en budgetregulator.

Detta fick Centerpartiet erfara när man efter de misslyckade förhandlingarna i Bryssel spände bågen och krävde att regeringen fullt ut kompenserar för det nedsatta landsbygdsstödet. Många pressade företagare inom de gröna näringarna satte sitt hopp till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Men av det ursprungliga Centerkravet på 500 miljoner lyckades partiet endast få loss 129 miljoner från Anders Borgs finansdepartement. Ett bevis på att Centern valt sämsta möjliga sällskap för att driva sin hjärtefråga.

Senast Moderaterna gjorde en större satsning med tydlig regionalpolitisk profil var väl när man beslutade att dela ut en miljard kronor till landets tolv rikaste kommuner – samtliga moderatstyrda – som en kompensation för det nya skatteutjämningssystemet. Moderat regionalpolitik i Mälardalen.

I går meddelade Socialdemokraterna att partiet i sin kommande budget gör det som Centerpartiet misslyckades med i budgetförhandlingarna. S skjuter till 371 miljoner och fredar därmed landsbygdsprogrammet från nedskärningar. Ett nålstick mot Centern? Naturligtvis. Men frågan måste ses i ett större och allvarligare perspektiv. Sverige har den snabbaste urbaniseringstakten i EU. Vi är det land inom unionen som importerar mest mat.

Denna negativa spiral – nedlagda jordbruk; förlorade arbetstillfällen, sjunkande självförsörjningsgrad; igenväxta kulturlandskap – måste brytas. Då måste vi börja prioritera annorlunda. Socialdemokraterna visar vägen.