Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det kommunala självbestämmandet är hotat”

Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket, skjuter sig själv i foten när han sjunger lovsången om nya regler mot kommunernas direktupphandling.

Annons

De hotas med dryga böter och kostsamma rättsprocesser.

Förbudet mot direktupphandling är ett allvarligt hot mot lokala småföretag i alla branscher och verksamheter. Det tar inte hänsyn till de samhällsekonomiska fördelar som uppstår vid direktupphandling som gynnar lokala småföretag. Det gynnar internationella storbolag och riskkapitalbolag och missgynnar lokala småföretagare. De kommunala skattepengarna försvinner i världsalltet i stället för att stanna kvar inom den ekonomi som gynnar kommunens invånare.

Ett tydligt exempel är städningen av kommunens lokaler men gäller även inom andra områden, främst inom vård och omsorg, vid matinköp för att nämna några exempel. Om de läggs ut på direkt upphandling kan de ges till lokala företagare som mäktar med enstaka objekt. Då ökar även möjligheter att tillgodose andra lokala intressen s.s. personalens arbetsvillkor och miljöhänsyn. Läggs de ut på offentlig upphandling har de lokala företagen inte en chans mot storbolagen. Drömmen om ett litet lokalt städföretag som växer sig stort på den nationella marknaden slås effektivt sönder.

Konkurrensverkets nya regler är ett hot mot den kommunala självbestämmande rätten att se till kommuninvånarnas samlade intressen. Konkurrens är bra och kostnadseffektiv om den tillämpas med hänsyn till det allmänna intresset. Den är ett hot mot vår välfärd om den tillämpas för att gynna internationella storbolag på bekostnad av våra lokala entreprenörer.

Kick Leinse, (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel