Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kommer att smälla rejält vilken dag som helst!"

– Jag undrar vem på kommunen som tagit beslutet att Vallsundsbron ska vara huvudled och att bilisterna på Vallaleden ska lämna företräde. Det är en idiotisk regel som innebär att det kommer att smälla rejält där vilken dag som helst.

Det säger Gunnar Hemréus från Orrviken som genom sitt jobb kör från Orrviken och in till Östersund en eller flera gånger om dagen. Han är djupt kritisk till hur kommunens trafikplanerare resonerar.

– Det sitter i ryggmärgen på bilisterna att Vallaleden är huvudled. Dagligen händer det incidenter här vid Vallsundsbron och jag själv fick ställa mig på bromsen och tvärnita i fredags, då en bilist från Östersundhållet inte såg huvudledsskyltarna. Det var bara en tiondels sekund från en kraftig smäll. Flera av mina grannar har råkat ut för samma sak och nu senast var det min fru som höll på att råka illa ut, berättar Gunnar Hemréus.

När Länstidningen följde med Hemréus till korsningen mellan Vallsundsbron och Vallaleden under måndagsförmiddagen, så var det inte många bilister som uppmärksammade att det var lämna företräde för brotrafikanterna. De flesta på Vallaleden körde på i full fart och struntade totalt i de stora huvudledsskyltarna. En lastbil kom i långt över de 50 kilometer i timmen som råder på platsen och brydde sig inte ens om att sakta in fast vi stod farligt nära vägkanten.

– Nu förstår du vad jag menar, säger Hemréus, medan vi står och titta på trafiken. Det är endast tack vare att bilisterna på bron inte kör rakt ut på Vallaleden som det inte har smällt än. De gamla vanorna att Vallaleden är huvudled sitter i som tur är.

Bertil Danielsson är chef på trafik- och parkavdelningen inom Östersunds kommun. Han säger att kommunen är medveten om problemet och har det under bevakning.

– Anledningen till att brotrafikanterna har huvudled är att det är mer trafik på bron just nu, eftersom den ena halvan av Vallaleden är avstängd vid Frösöbron nu under reparationsarbetet. Då tyckte vi det var klokast att göra huvudled av Vallsundsbron. Men vi håller med om att det är en lurig korsning, säger Danielsson.