Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det klirrar i glashuset

Det måste ha varit enklare på Bo h mans och Adelsohns tid. Moderaterna var de privilegierades parti, höger var höger och ingen behövde fundera mer på den saken.

I dag pratar borgerliga politiker, utan att ens rodna, om rättvisa, underbetalda kvinnor och det starka välfärdssamhället. I sina mest förvirrande stunder låter det moderata ledargarnityret som de har gått på retorikkurs i SSU:s regi. Ibland blir det nästan lite komiskt, som i går när två moderata riksdagsledamöter attackerade de rödgröna för att gå de välbeställda småbarnfamiljernas intressen. I de rödgrönas skuggbudget finns ett förslag om att höja taket för föräldrar som stannar hemma med sjukt barn från dagens 26 500 till 30 000 kronor, över en tvåårsperiod. Socialdemokraterna driver en politik för de resursstarka, dundrar Hillevi Engström och Gunnar Axén på Aftonbladets debattsida : ”Vi vill ha lika möjligheter för alla. För oss är det viktigare att alla får möjligheten att vara mer jämställda i sitt föräldraskap än att de som har det bäst får det ännu bättre. Detta står i skarp kontrast mot de rödgröna, vilkas bidragshöjning av den tillfälliga föräldrapenningen bara kommer att gynna den knappa tredjedel som tjänar mest”.

Hör ni hur det klirrar i glashuset? Moderaterna som i snart fyra år öst pengar över landets miljonärer anklagar oppositionen för att gynna de besuttna eftersom man vill höja taket för tillfällig föräldrapenning med 3 500 kronor för att ge ökad legitimitet åt de allmänna trygghetssystemen. Det måste verkligen ha varit enklare på Bohmans och Adelsohns tid.