Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det känns väldigt självutlämnande"

Östersunds fotbollsklubb har blandade känslor inför nästa kulturutmaning.

Annons

Boken, där medlemmarna i ÖFK berättar och skriver själva om sin resa till klubben, är inlämnad på tryck och kommer i april. Nu har Kulturakademin gett dem nästa uppdrag: Att lära sig måla med handledning av konstnären Kajsa-Tuva Werner. Tanken är att motiven ska spegla och uttrycka medlemmarnas egna identiteter och mål. Tavlorna ska sedan ställas ut på Storsjöteatern i augusti/september och auktioneras ut. Pengarna kommer att gå till välgörenhet.

– Jag är inte så bra på att måla, jag kommer säkert att göra det sämsta verket av alla, men jag lär mig väl alltid något nytt, säger Bobo Sollander, spelare.

– Det känns väldigt självutlämnande, man får se vad man vågar ge av sig själv, kommenterar Martin Johansson, före detta spelare som numera jobbar på marknadsavdelningen.

Jonas Nilsson, också han från marknadsavdelningen, berättar att han hade det tufft med skrivandet. Att skapa konst ser han inte heller som någon picknick.

– Det jag gjorde under bildlektionerna i högstadiet är ingenting som jag kan skryta med, men vem vet, jag kanske upptäcker nya egenskaper hos mig själv nu?

Daniel Kindberg, ordförande, tycker bara att det är bra att känna lite fjärilar i magen. Att måla och sedan visa tavlan för andra skiljer sig egentligen inte så mycket från en fotbollsmatch.

– Innan matchen stöttar alla dig och kommer med peppande ord, men när du väl går ut på planen är du ensam. På vernissagen blir du också ensam med din tavla, en tavla som du måste stå för. Att vinna den kampen är ett viktigt delmål på vår väg mot toppen, säger Daniel Kindberg.

Författaren David Lagercrantz, som skrivit succéboken "Jag är Zlatan Ibrahimovic" har peppat och inspirerat ÖFK från scenen ett par gånger.

– Jag tror att Kindberg gör rätt i att ta hjälp av kulturen för att fundera över filosofin bakom träningen. Fotbollslag kan lida av att inte tänka kritiskt, analytiskt och intellektuellt, säger han.