Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kan vara lättare att få förlåtelse än tillåtelse"

Kvinnor har ofta okonventionella lösningar på problem:

– Många gånger måste man göra saker som är viktiga och handla efter tesen att det kan vara lättare att få förlåtelse än tillåtelse, säger Hervor Dahlén.

Annons

Visionsdagen i Hoting samlade kvinnor med lång yrkesbakgrund från vitt skilda områden; skola, omsorg, affärsvärld, fångvård, journalistik, myndigheter med mera. Här fanns erfarenheter av att vara anställd, chef eller företagare. Många intressen fanns också representerade, som musik, måleri, idrott och politik. Samhällsutveckling och föreningsengagemang prioriterades av de flesta.

– Vi har haft en mycket lyckad visionsdag, säger Hervor Dahlén, och hittat många vägar till utveckling.

Dagen ska dokumenteras i skrift, och även i en målning. Några av exemplen, som man ska arbeta vidare med, är:

Att på alla nivåer lobba för att EU-medlen hamnar där de gör nytta, i stället för att skicka tillbaka dem på grund av snåriga regelverk.

Att verka för att myndigheter räknar behov av service utifrån vistelsedygn och inte efter fastboende.

Att engagera kvinnorna, både de utlandsfödda och de som vill flytta hit, eftersom vi behöver unga, fertila kvinnor.

Att råvaruförädling beaktas, till exempel i utbildningar och skolor, där både design, hantverk och marknadsföring bör kunna ingå.

Hervor Dahlén berättar att där fanns många berättelser om hur kvinnor finner okonventionella lösningar på problem:

– Vi var ense om att många gånger måste man göra saker som är viktiga och handla efter tesen att det kan vara lättare att få förlåtelse än tillåtelse. Det blev många glada skratt under dagen.