Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan bli nya avstängningar i Landösjön

Matti Mikkonen från Njurunda, som i somras fick en livstids avstängning från allt fiske i Landösjön kommer inte att få sitt straff upphävt. Det säger fiskeföreningens ordförande Jan Engstedt från Kittelberget.

– Det kan också bli aktuellt med avstängningar av andra fiskare, säger han.

– Vid föreningens årsmöte nu i veckan togs inte ärendet med Mikkonen upp, utan det straff han fått kvarstår, säger Engstedt. Men det kan bli aktuellt med flera avstängningar, eftersom vi har ögonen på några fiskare som tar upp för stor fångst när de är här och fiskar.

Det var i slutet av augusti förra sommaren som Matti Mikkonen efter en fisketur på Landösjön blev anklagad för att ha dragit upp för många fiskar. Ordföranden Jan Engstedt hade genom en stor tubkikare följt Mikkonens fisketur från stranden och såg att han tagit fler än de tio fiskar man har rätt till.

– Vi har regler som är till för att följas, säger Jan Engstedt. Vi vet att den här mannen i flera år har tagit för stora fångster och vi vet också att många andra som fiskar här har varit irriterade på honom för det.

• Kommer Matti Mikkonen någonsin få fiska i Landösjön framöver?

– Vi får se om några år om vi vill ge honom nåd. Då får han ansöka om det så kanske vi ger honom en prövotid, säger Engstedt.

Matti Mikkonen själv kan inte förstå att han är den ende som blivit drabbat av fiskeförbud.

– Det måste ligga något annat bakom. Jag tror att några i styrelsen har ett personligt agg mot mig sedan jag skrev en insändare i LT där jag var kritisk mot hur föreningen skötte sig. Efter det har jag blivit kontrollerad flera gånger när jag kommit tillbaka från mina fisketurer i sjön, men ingen annan fiskare runt mig har blivit kollad.

• Har du tagit för mycket fisk i sjön?

– En gång förra sommaren hade jag elva fiskar i stället för de tio jag trodde jag tagit, men jag hade räknat fel. Då erkände jag att det blivit en för mycket. Resten av gångerna har de bara hittat på för att komma åt mig.

• Var fiskar du nu?

Jag håller mest till i Norge. Där är det lugnt och skönt och ingen fiskepolis som jagar mig hela tiden.

En av sjöns fiskare, som vill vara anonym, säger att det är ett orimligt straff som Mikkonen har fått.

– Det är som han skulle tagit ihjäl någon. Tar man några fiskar för mycket så räcker det med ett tidsbestämt straff.

Fiskaren tycker också att det är oetiskt att folk från fiskevårdsföreningen sitter och spejar på de som fiskar genom en stor tubkikare.

– Jag vet flera fiskare, särskilt de kvinnliga som sitter lättklädda sommartid i en båt, som tycker att det känns jobbigt att de blir observerade.

Ordförande Engstedt vi framhålla att av Landösjöns fiskare så sköter sig 98 procent helt exemplariskt.