Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kalla vädret är ett hett samtalsämne

Det finns inget hetare samtalsämne just nu än det kalla vädret. Vem man än pratar med så är det regnet och kylan som kommer på tal. Men länsborna får ge sig till tåls minst en vecka till innan det sker någon ändring.

Det har blivit samma rutin varje morgon. En titt ut genom rutan för att se vilket slags regn dagen ska bjuda på. Slagregn, vanlig regn eller duggregn. Sedan kollas termometern och den står ständigt på plus åtta grader. Alltså samma temperatur som det råder i kylskåpet! Enligt meteorologen på SMHI i Norrköping, Alexandra Ohlsson, så kommer det att bli ännu sämre till helgen.

– Torsdagen blir en mellandag då solen visar sig men sedan blir det som vanligt igen. Riktigt dåligt blir det på lördag då det väntas ihållande regn och frisk vind, säger hon.

Alexandra Ohlsson beräknar att det kommer att regna mellan 10 och 30 mm under fredag-söndag.

– Jag tycker synd om alla barn som ska fira skolavslutningen i helgen. Det ska vara fint väder när sommarlovet kommer, säger hon.

Enligt Alexandra Ohlsson kommer det bli bättre väder först om en dryg vecka.

En tanke som slår en: Vad tycker utlandssvenskarna som kommer från betydligt varmare länder om den jämtländska försommaren. Trodde de att det skulle vara lika varmt här som hemma?

En som borde veta är Seema Rani från södra Indien. Hon har bott i länet i snart tre år och flyttade till Jämtland från staden Thiruvananthapuram i Kerala.

– Visst är det kallt här, men det uppvägs av att naturen är vacker, tycker hon. Det som kan vara jobbigt är blåsten. Hemma blåser det nästan aldrig.

Seema berättar att det sällan är under 20 plusgrader någon gång på året, men när sommaren är som hetast vid april-maj, då kan det vara uppåt 40 grader.

– När jag kom från Indien till Jämtland såg jag snö för första gången, jag tyckte att det var mycket exotiskt och vackert.

Den här årstiden är det monsunregnen som dominerar i södra Indien och Seema berättar att det kan regna flera månader i sträck.

– Men det är fortfarande varmt. Ungarna gillar att stå i regnet och bli duschade i 20 graders värme.

Nu har inte det svenska sommarvädret någon större betydelse för Seena.

– Nej, Jag och min familj ska åka tillbaks till Indien och vara där i sex veckor över sommaren, så det har börjat bli höst när vi kommer tillbaka till Sverige.

Hur går det med alla uteaktiviteter i helgen om vädret blir som SMHI säger?

– Vi ska ordna ett av Sveriges största veteranbilsrally med 250 startande och vi är beroende av bra väder, säger veteranbilklubbens vice ordförande, Arne Nilsson. En del av dem kommer nog att strunta i att komma till start om vädret blir som det sagts. Men vi har haft tur tidigare, så vi kastar inte yxan i sjön än.

Flera brudpar som ska gifta sig i helgen har planerat sina fester i flera månader och något par hade tänkt ha sin fest utomhus.

– Nu får vi ändra planerna, säger en blivande brud som inte vill ha sitt namn i tidningen. Det känns tungt när vi sett fram emot den här helgen så länge.

Men innan läsarna bryter ihop av de dystra prognoserna kan vi trösta med att om 14 dagar vänder det och vi går mot mörkare tider igen.