Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det HBTQ-fientliga alternativet

I går var det Kristdemokraternas tur att få lite fokus under Almedalsveckan. Kul för dem, det var länge sedan någon pratade om Kristdemokraterna kring annat än deras låga opinionssiffror. Och tro det eller ej, men KD förtjänar faktiskt lite uppmärksamhet för hur deras politik ser ut. Annars finns nämligen risken att vi glömmer varför deras politik är värd att förkasta.

I TV4 Nyhetsmorgon satt i går Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och sa att KD är det bästa partiet för HBTQ-personer. Jag satte kaffet i halsen och visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

Att rada upp alla HBTQ-fientliga förslag och uttalanden som KD:s företrädare gjort i sina dagar skulle ta upp mer plats än den här ledarsidan rymmer. Men det går nämna en hel del. På KD:s hemsida står det att "våld, diskriminering och uttalanden som kränker hbt-personers människovärde strider mot vår ideologi". Frågan är då varför så många företrädare för KD fortsätter driva en HBTQ-fientlig politik.

Senast för några år sedan tyckte Göran Hägglund att homosexuella inte skulle få adoptera, en åsikt som många KD-företrädare verkar dela. Före detta KDU-ordföranden Charlie Weimers har till och med hävdat att en familj med homosexuella föräldrar inte kan kallas för familj. En rad kristdemokratiska företrädare, däribland förre partiledaren Alf Svensson, var väldigt konsekventa i sitt motstånd mot samkönade äktenskap när frågan debatterades som mest 2007. Partiet försökte in i det sista hitta en utväg för att slippa göra könsneutrala äktenskap lagliga. Många lokala KD-företrädare har genom åren varit, milt uttryckt, avståndstagande mot Pride-festivaler. KD höll dessutom fast vid att tvångssterilisering vid könsbyte var fullt rimligt ända fram till 2012 och var då sista parti i riksdagen, förutom Sverigedemokraterna som fortfarande håller fast vid tvångssteriliseringarna, att ändra sig i frågan.

Göran Hägglund är kanske relativt rolig och sympatisk för att vara en kristdemokratisk partiledare. Men det spelar ärligt talat ingen roll så länge KD fortsätter, om än inte officiellt, att driva en politik som kränker HBTQ-personers rättigheter.