Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här får aldrig upprepas

Hitler var redan besegrad och död när atombomben användes för första gången. Men vi kan slå fast att det var en evig tur att nazi-Tyskland inte blev först med atombomben. Nazister är inte att leka med, så vi har mycket att tacka Sovjetunionen, USA och Storbritannien för – i nämnd ordning.

För 69 år sen hade den första atombomben precis släppts över japanska Hiroshima, med 140 000 döda som resultat.

Segrarna skriver historia, så det var aldrig tal om att anklaga någon ansvarig för krigsförbrytelser för denna sak. Men det fanns röster också i USA, både bland vetenskapsmän och militärer som menade att det hade varit bättre att spränga en bomb i varningssyfte i stället för att utplåna en stad på detta sätt. (Understreckare av Monica Braw i SvD i går)

Mot detta kan invändas att den japanska militärdiktaturen och kejsaren inte gav sig ens efter Hiroshima. Därför fälldes den andra bomben över Nagasaki några dagar senare, med ytterligare 70 000 döda. Då kapitulerade Japan.

Nog talar logiken för att det den gången borde ha räckt med en demonstrationsbombfällning för att visa att USA hade fler bomber.

Men USA hade bråttom. Sovjetunionen hade några dagar tidigare också gått in i kriget mot Japan. Det kalla kriget hade redan börjat både i öst och väst, mellan de fortfarande allierade. Det kostade 200 000 japanska liv.

Förbjud kärnvapnen säger en del. Jag har inget emot det kravet. Frågan är bara hur realistiskt det är. Det borde i alla fall vara förbjudet att vara den som först använder kärnvapen.

USA:s president Obama har lyckats få till stånd en kraftig reducering av kärnvapnen efter överenskommelse med president Putins Ryssland. Att gå vidare till att skrota alla kärnvapen känns däremot inte realistiskt i ett läge där en ny mur är på väg att byggas upp mellan öst och väst.

Terrorbalansen är något vi lär få leva med länge än.

I en rättvisare värld borde atombomberna över Japan ha lett till ett åtal för krigsförbrytelse. Men jag tror inte att vi hade kommit närmare en lösning på kärnvapenfrågan på det viset.

Precis som Ryssland måste ha rätt att i dag vara stolt över sin insats i andra världskriget, måste USA har rätt till sin stolthet över sin insats.

Krigsjuridiken har den obestridliga nackdelen att segrarnas övergrepp är svåra att komma åt. I stället kan juridiken stå i vägen för en lösning i den mån mördare och diktatorer inte ser någon reträttväg.

När det är sagt: världens makthavare måste veta att den som blir först att använda kärnvapen ska ses som krigsförbrytare. För det som hände i Hiroshima och Nagasaki får aldrig hända igen.