Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det här bör vara statens ansvar ...”

– Bärplockarna från Bangladesh har var och en betalat 2 000 kronor i visumavgift till svenska staten som givit dem klartecken att åka till Sverige. Därför bör det vara svenska statens ansvar att finansiera deras hemresa och hjälpa dem ekonomiskt.

Det säger Abu Bakkar Siddique, Uppsala, mannen som uppgivits vara ansvarig för Bangladesh Work Force i Sverige, det företag som sägs ha rekryterat bärplockarna.

– Bangladesh Work Force har inga pengar och kan ingenting göra för att hjälpa dem. I dagsläget finns det ingen chans att de här människorna varken kan få betalt eller få tillbaka några pengar för flygbiljetterna, säger Abu Bakkar Siddique.

Siddique säger sig inte ha det minsta med företaget Bangladesh Work Force att göra och känner inget ansvar för situationen.

– Jag känner dess två ägare i Bangladesh. Och dom är fattiga. Det är allt. Jag driver resebyrå i Uppsala och arbetar inte för dem.

Enligt uppgifter till LT på torsdagen är det Siddique som äger – eller åtminstone deläger – Work Force.

Att Bräckebon Kjell Midbjer hamnade i Dacca i samband med rekryteringen av bärplockare klassar Siddique som en ren händelse.

– Jag berättade för Midbjer att jag skulle åka till Bangladesh och han ville följa med. Han fick bo med mig hos min mamma.

– Inte heller Midbjer, den stackars mannen, har med rekryteringen att göra, säger han.

I samma andetag berättar Siddique att han under resan skulle besöka ambassaden för att få reda på reglerna för bärplockare i Sverige, och dit Midbjer följde med.

Att någon information till plockare över huvud taget skulle ha ägt rum nekar Siddique till.

– Det behövdes ingen information. All information som behövs finns på Internet.

Uppgiften går därmed stick i stäv med den information som LT fick på onsdagen och som Work Forces förlängda arm i Bräcke, Mahmoud Rahman, lämnade inför två ambassadtjänstemän, Bräckes kommunalråd och en stor församlad skara plockare, av vilka många förstår engelska och bekräftade Rahmans berättelse.

Rahman beskrev då hur Midbjer svarat för informationen, tolkad till bangladeshiska av Abu Bakkar Siddique.

Siddique är upprörd hur media hittar på nyheter i stället för att försöka hjälpa till.

– Ni skadar de här människorna.

Jamen det finns ju inga bär!

– Då får ni vända er till staten och fråga varför plockarna beviljats visum, säger Siddique.

– Det är staten som är ansvarig för det som pågår. Innan visum beviljas bör staten kolla att det finns bär, och det här är sånt som bör stoppas i framtiden.

Siddique hävdar att hans enda uppgift varit att undersöka om bangladeshierna kunde få komma hit och jobba.

– Att få jobba i Sverige är en möjlighet för de fattiga bangladeshierna och det är min plikt att hjälpa dem att komma hit.

– Jag har inte gjort något fel.

Man hur ska hela den här historien sluta?

– Jag vet inte. Vi får tala med ambassaden, staten och LO och se vad som går att göra.

– Jag har förhoppningen att det snart ska finnas bär som går att plocka. Mer kan jag inte säga.

Enligt bolagsregistret är Siddiques resebyråföretag i konkurs, men han driver fortfarande handelsbolaget Scandinavian Work Power.

Fotnot: Abu Bakkar Siddique är enligt Kjell Midbjer den som för bemanningsföretagets räkning skrivit under kollektivavtalet med Kommunalarbetareförbundet.