Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är något att bygga på"

Något har hänt med Jämtland Basket sedan Jawan Carter kom in i laget.

– Absolut. Försvarsmässigt är det en jätteskillnad. Dessutom går det att prata med honom, säger lagkompisen Andreas Karlsson.

Den goda känslan är tillbaka i Jämtland. Tre raka segrar var den perfeka avslutningen på 2013.

Mycket av formförbättringen måste tillskrivas Jawan Carter, som på fem matcher varit med och vunnit tre gånger. Andreas Karlsson berättar att något verkligen har hänt efter bytet på guardpositionen.

– Vi släpper inte in så många poäng som förut. Som pointguard är Jawan den första spärren i försvar och det gör mycket för oss övriga om han spelar bra. Det går också att prata med Jawan mer än det gick med Eric. Jawan både ger och tar kritik, precis som det ska vara.

Carter själv är nöjd, men han siktar på mer.

– Det finns fortfarande saker vi kan bli bättre på, men vi ska vara stolta över det vi har gjort. Tre segrar i rad är något att bygga på, säger han där han sitter och gäspar.

26-åringen är trött. Den över två dagar långa bussresan tur och retur till Luleå har satt sina spår. När vi träffas vid 15-tiden har han sovit konstant sedan han och Jämtland kom hem vid tretiden på natten till måndag.

Hur är det att åka på så långa bortaresor?

– Jag försöker sova mycket och har bussen uppkoppling på nätet brukar jag prata med familjen och vänner. I de klubbar jag spelat med förut har vi ofta åkt flyg när det varit längre än fyra timmar. Den längsta resan tidigare var nog... cirka sex och en halv timmar i Polen.

Jawan ursäktar sig när han gäspar för mycket. Förutom den långa Luleåresan har han också haft ovanligt svårt att hitta dygnsrytmen efter flytten från USA.

– Jag vet inte varför, men hittills har jag bara kunnat sova typ tre timmar per natt.

Du har varit i Sverige i nästan en månad – hur är det att bo här?

– Östersund är en ganska fin stad, men mörkret och mina problem med att sova har gjort att jag inte har kunnat se så mycket av den än.

Han aktar sig för att säga något kategoriskt om Sverige och Östersund. Eller för den delen om svensk basket.

– Jag försöker att inte jämföra så mycket. Jag tar en dag i taget.

Mer frispråkig blir han när vi pratar om den tunga bortasegern mot LF.

– Att vinna så där på bortaplan är fantastiskt. "Bilo" (Serabilo Boucari) var otrolig på alla sätt och satte öppna skott och Stefan var också väldigt bra. Båda ville verkligen spela försvar och när man får in två spelare med den inställningen kan det göra skillnad. "Vi behöver verkligen "Bilo".

Jawan ställdes mot Keith McLeod, en NBA-meriterad guard med över 200 matcher i USA:s proffsliga.

– Han var bra, men jag har mött många NBA-spelare genom åren och även spelat i Euroleague. Det är inte så konstigt.

Förresten; varför blev det Jämtland?

– När jag hade kommit hem från Frankrike ville jag först inte sticka iväg. Jag hade det bra hos familjen och vännerna. Men sedan ringde coachen (Pontus Frivold). Han tyckte att jag var den pusselbit som Jämtland saknade.

– Pontus verkar vara ärlig. Han är bra och en intensiv, ung coach. I dag är jag glad att jag kom hit.

Har du något speciellt att säga om dina lagkompisar?

– Vi är en bra grupp och alla vill verkligen vinna. Det är stort. De är villiga att offra sig och göra sin del.

Trots sin osjälviskhet har Jawan klättrat upp till fjärde plats i poängligan. Han snittar 19.9 poäng per match – en väldigt bra siffra.

– Det där är inget jag riktigt bryr mig om, men jag har mycket att förbättra när formen blivit bättre. Jag kan ha fler assists och minska på turnovers.

– Jag behöver även lära mig mer om principer och regler i försvaret. Försvaret är nyckeln till allt och jag är glad över att det finns en stor förbättringspotential där.

Fem frågor

1. Hur var din barndom?

– Jag gillade den. Jag har härliga minnen, tack vare min mamma. Hon är en underbar och osjälvisk människa. Det var mamma, min syster och mina bröder.

2. Beskriv dig själv?

– Jag är mänsklig. Det är upp och ned i livet. Jag försöker inte att bli alltför stirrig när saker går bra och inte för deppig när det är jobbigt. Jag tycker om att ha roligt.

Om du ser mig med ett leende då är jag på bra humör.

3. Är du en typisk amerikan?

– Hur menar du?... Ja, rent mentalt

Ja, men så där mentalt stark?

– Ja, mentaliteten är en stor del av sporten. Du måste tror på att du kan göra resultat, du måste lita på din träning.

4. Har du någon favoritpryl?

– Nej, jag gillar bara att leva. Det materiella är roligt en stund, men det ger ingen långvarig kick. Att vara med familj och vänner är det viktigaste.

5. Drömmer du fortfarande om NBA?

– Ja och nej. Jag gillar att resa och se mig omkring och det här livet är en välsignelse. Alla får inte chansen att göra något som de älskar. Det enda jag kan kontrollera är min egen förbättring som spelare. Det andra får sköta sig själv.