Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det har alltid funnits mycket dans i Jämtland"

I 45 år har Göthe Svensson arrangerat dans på Sandviken. Han ser inte att dansintresset är på väg att minska.

– Det kommer alltid finnas folk som vill dansa och ha trevlig social gemenskap.

Danserna på Sandviken har alltid lockat mycket folk under den tiden som Göthe Svensson har drivit stället. En bra kväll kommer mellan 100 och 700 danssugna människor.

– Dansen är otroligt social. Jag har haft uppdrag som socialpolitiker och nämndeman och något som jag har märkt där är att de som lär sig dansa inte hamnar illa till, säger Göthe Svensson.

Varför är dans så populärt i Jämtland, tror du?

– Det är glädjen att få umgås, att dansa och det är bra motion. Sedan kan man finna romantiken. Det är många par som har kommit tillbaka och berättat att de har träffats på dans.

Kvällen när LT hälsar på är det bandet Blender som står på scenen. De har spelat tillsammans i tio år och bland annat kommit till final i Dansbandskampen. Blender gillar att spela på Sandviken.

– Det är viktigt med energin på stället och atmosfären är alltid bra här på Sandviken. Annars skulle inte ett sådant här ställe överleva. Det har alltid funnits mycket dans i Jämtland, jag tror inte att det är något som kommer dö. Dans är verkligen kultur, det är en av de stora traditionerna i Sverige, säger kapellmästaren Lasse Lundberg.

Dagen efter spelningen på Sandviken åkte Blender vidare till den stora dansbandsveckan i Malung, som lockar närmare 50 000 besökare per år.

– Där samlas väldigt många dansare och annat folk. Dans är socialt, man träffar mycket folk. Man kanske hittar glädjen både i dansen och i musiken, säger sångerskan Maria Persson.