Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det handlar om att bry sig om sina barn"

På Valborg dricker många ungdomar alkohol för första gången. Nils-Ivar Odelberg, kontaktperson för nattvandrarna, vill se fler föräldrar som nattvandrar.
– Det handlar om att bry sig om sina barn, säger han.

Ett 20-tal nattvandrare kommer röra sig ute på Östersunds gator under Valborgskvällen. Enligt Nils-Ivar Odelberg fyller dessa personer en viktig funktion.

– Det är en stor riskhelg. Det är många som dricker alkohol för första gången. Nu när det är vår blir trycket större och ungdomarna vill faktiskt ha vuxna ute. Pär Sundin, ungdomspolisen, säger att han ser stor skillnad när vi är ute, säger Nils-Ivar Odelberg.

Nattvandrarna har blivit färre under den tid som Nils-Ivar Odelberg har varit engagerad i verksamheten och i dag saknar han en grupp – föräldrarna till de ungdomar som rör sig ute.

– Det är väldigt viktigt att föräldrarna tar en kvällsvandring. Är deras ungdomar ute kan någon annan nattvandrare gå fram, eller så följer med ungdomarna hem om de är i ett läge de inte ska vara.

Engagerar sig föräldrarna för dåligt i sina ungdomar?

– Ja, det tycker jag. Många säger att "min dotter är bara 12-13 år", men det finns ungdomar ute som är bara 12-14 år som har smakat olika droger. Det är mycket alkohol i de lägre åldrarna, men det har ju även hittat 14-åringar som har provat amfetamin. Det handlar om föräldraengagemang. Jag har fyra barn och de har alltid vetat att jag är ute.

Även personal från socialtjänsten och Röda Korset kommer finnas ute i Östersund på Valborgskvällen.