Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gäller vår framtid

Annons

Valrörelsen är nästan helt inriktad på rikspolitiken och ett närsynt bevakande av aktuella stridsfrågor och på de närmaste åren. Hur ska länsborna kunna veta vem de bör rösta på?

Hur vill man skapa en framtid för Jämtland Härjedalen? Efter 60 års utförsbacke måste vi inse att den negativa befolkningsutvecklingen kan bara brytas genom radikalt nytänkande. När ska vi börja om inte nu vid regionbildningen?

Framtid för Jämtland vill därför rikta följande frågor till företrädarna för våra politiska partier, och hoppas att samtliga svarar:

# Är ni beredda på att ge den nya regionen en stark egen profil, som kan väcka respekt och sporra flera att bo, verka eller turista i Jämtland Härjedalen?

# Är ni beredda att skapa en ny regionförvaltning med strategisk kompetens och förmåga att förutse och ta fram förslag som gör att vi kan ta egna, långsiktiga initiativ, i stället för att ducka för regeringens, grannlänens och andras önskningar?

# Är ni beredda att sätta regionens framtid före inbördes tvister och i samförstånd över partigränserna försöka skapa en positiv utveckling i Jämtland Härjedalen (politisk borgfred)?

# Är ni som är riksdagskandidater beredda att arbeta tillsammans och sätta regionens intressen främst, även om det går emot riksdagsgruppens uppfattning?

# Är ni beredda att verka för ökad samverkan och på sikt ett samgående mellan regionens kommuner?

# Är ni beredda att frigöra oss från det ensidiga beroendet av norrlänen och söka aktiv samverkan även söderut?

# Är ni beredda på krafttag för att utveckla nära samverkan mellan Jämtland Härjedalen och Norge.

# Är ni beredda att verka för förslaget om snabbjärnväg Trondheim-Östersund-Stockholm? Och i avvaktan på denna kräva att vi återfår regelbundna persontåg på stambanan utan omvägen över Sundsvall?

# Är ni beredda att kräva att alla oavsett var de bor ska garanteras tillgång till post, bredband och andra samhällsfunktioner, och att statens insatser för vägnätet beräknas efter väglängd och inte befolkning?

# Är ni beredda att verka för att regionen får ökat inflytande över sina naturtillgångar (återförande av vinsterna från vatten- och vindkraft, och ändringar i minerallagen).

# Är ni beredda att verka för ökade regionalpolitiska insatser såsom minskade arbetsgivareavgifter och avskrivning av studieskulder?

För Framtid för Jämtland, enligt uppdrag

Sten Rentzhog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel