Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gäller att vara påläst

Jag ifrågasätter inte medier som försöker sätta dit makthavarna. Tvärtom. Det är vår uppgift. Och självklart ska också det de påstår granskas.

Då och då går det fel därför att makthavaren är för smart eller för att journalisten inte är tillräckligt påläst. Jag minns ett tillfälle från valrörelsen 1991 då jag som allmänreporter försökte snärja dåvarande statsministerkandidaten Carl Bildt (M) med mina frågor. Jag misslyckades, kan jag säga. Tur för mig att det inte var på radio.

I går morse försökte P1-morgon att sätta dit finansminister Anders Borg (M), på radio alltså. Ansatsen var i och för sig inte dålig. Två välkända borgerliga ekonomer – Henreksson och Calmfors – kritiserade de skattesänkningar som de borgerliga av propagandaskäl kallar för jobbskatteavdraget. De påpekade att den enda effekt som kan ge fler jobb i detta sammanhang är i den mån lönerna pressas ner. Och frågan blev förstås: Hur svarar Du på den kritiken Anders Borg? ”Det är lätt att säga, svarade Borg som alltid bestridit den effekten. Vi kan nu se att Sverige – trots att avdraget infördes för tre år sen – inte fått någon lönesänkning.” Sett i genomsnitt är det definitivt sant. Det är det nog i stort också. Vi har ju fackföreningar i det här landet. I den mån det har påverkat lönebildningen så att lönekraven sänkts något så har det i alla fall inte märkts. Facken håller sig till den ordning som gett reallöneökningar ända sen 90-talskrisen.

Misstaget som gjordes i intervjun var att Borgs samtidiga påstående att avdraget gett 100 000 jobb inte ifrågasattes. Sverige har ju tappat jobb. Här saknas varje annat belägg än teoretiska beräkningar. Och de grundar sig snarare på de teser Henreksson/Calmfors ansluter sig till. I den mån lönesänkningen uteblir lär jobbeffekten också utebli. Och vem vill egentligen ha mer av låglönejobb? Det är med kunskap och stärkt konkurrenskraft Sverige ska behålla sitt välstånd. Då kan alla få en anständig lön. Tänk så mycket sannare det borgerliga budskapet skulle vara om de sa: vi vill sänka skatten för att vi tycker att det är bra, i stället för att låtsas att det skapar jobb.