Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det förnybara det enda hållbara

Miljöpartiet vill att all el och värme kommer från förnybara energikällor som sol- och vindkraft senast år 2030. Även om klimathotet är globalt sker alla utsläpp lokalt. I klimatkrisens skugga ropar världen efter förnybar energi. Att bygga ett hållbart och 100 procent förnybart energisystem är att ta klimatansvar. Därför är det glädjande att den förnybara energin i världen växer snabbare än kolkraft och kärnkraft.

När resten av världen efterfrågar teknik och kompetens kring förnybara energislag och energieffektivisering har alliansregeringen istället halverat stödet till detta. Genom att partierna är så oense om energipolitiken har man inte lyckats enas om långsiktiga mål. Idag finns det inget mål för den förnybara energin efter år 2020 trots att kärnkraften måste avvecklas mellan år 2022-2030 enligt internationella energibyrån IEA.

Det är endast när tydliga besked ges om kärnkraftens framtid som det förnybara kan växa. Företagen som ska investera i framtidens energi tvekar idag i brist på ledarskap från regeringen. Sverige förtjänar att partierna enas om målet 100 procent förnybar energi precis som de gjort i Danmark.

I dag finns det ingen ny elproduktion som klarar sig utan stöd. Sanningen är att all energi kostar pengar. Men om stödet ges till förnybar energi bygger vi ett hållbart energisystem jämfört med om vi bygger kärnkraft som lämnar ett avfall som är farligt i hundratusen år. I dag är vindkraft den billigaste elproduktionen att bygga. Energimyndigheten fastslår också att utbyggnaden av vindkraft gett hushåll och industri ett lägre elpris. Därtill kommer samhällsnyttan av de nya jobb som skapas med mer förnybar energi.

Vid en internationell jämförelse har Sverige unikt goda förutsättningar för en omställning till ett förnybart energisystem. Vi har redan ett stort försprång genom utbyggd vattenkraft och bioenergi. Tillsammans gör de att nästan hälften av energin redan kommer från förnybara energikällor.

Erfarenheter från resten av världen visar att en omställning mot förnybart är både möjlig och önskvärd. 100 procent förnybart är det enda hållbara.

Lise Nordin (MP), riksdagsledamot, energitalesperson

Anna Hildebrand (MP), ordf Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel