Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns monster i sängen

I boken "Micro monster" av Tom Jackson får vi se närbilder av både blodsugare och bajsätare.

Annons
I boken "Micro monster" av Tom Jackson får vi se närbilder av både blodsugare och bajsätare. Gemensam nämnare är att de alla ständigt rör sig i närheten av eller på oss människor.

Att huvudlöss är ovälkomna parasiter är de flesta säkert överens om. Liksom att tanken på att vi har hudflagsätande kvalster i sängen inte är särskilt trevlig.

Och när vi tittar på bilderna i barnboken "Micro monsters" kanske vi dessutom kan enas om att de har ett riktigt spännande utseende.

Zoologen Tom Jackson från Bristol, Storbritannien, jobbade i tre månader med att sammanställa bilder på kryp människan ofta har i sin närhet. 80 insekter fick en helkroppsbeläggning av guld innan de frystes ner med flytande kväve. Därefter besköts de djupfrysta insekterna med en stråle av elektroner från ett svepelektronmikroskåp.

- Jag ville samla de ohyggligaste bilderna jag kunde hitta, säger Tom Jackson. Den här boken visar barn allt som finns runt omkring dem i hemmet, i trädgården och på lekplatsen.

Boken testade han på sin son.
- Bilderna har inte gett honom några mardrömmar. Istället älskar han dem, särskilt de äckliga maskarna.

I dagsläget är det oklart om eller när boken kommer i en svensk översättning.  

 


/Amy Lagerman

Kamera & Bild