Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns ingen logik alls i momssättningen"

Turistmomsen kraftiga variation har varit föremål för hård kritik från länets turistnäring.

Nu kommer ett förslag från Socialdemokraterna att jämna ut skillnaderna.

Det är riksdagsledamoten Marie Norden (S) och oppositionsrådet i Åre, Anna-Caren Sätherberg (S), som för fram förslaget.

Turistnäringen beskattas i dag olika hårt, beroende på gällande verksamhetsområde. I dag momssätts till exempel biobesökare med sex procent, medan en guidad kajaktur beskattas med 25 procent i moms. LT var för två veckor sedan i kontakt med Inga Björk, Sveg, som driver kajakguidade turer på Rogen.

– Det borde vara tvärtom istället, Ekoturism är nyttigare på alla sätt och vis, sade hon då.

Socialdemokraterna Marie Nordén och Anna-Caren Sätherberg vill nu att beskattningen jämnas ut.

– Det finns ingen logik alls i momssättningen, menar Anna-Caren Säteherberg.

- Det är inte alls rimligt att det ska vara så olika nivåer, vi vill ha en likvärdig nivå på turistmomsen. Det går inte att förutse i många fall vilken nivå man ska ligga på, företagarna får det bara tuffare, säger Marie Nordén.

• Bör turistmomsen jämnas ut helt?

– Målet är att den ska vara så jämn så möjligt. Sedan kan det vara svårt att få den helt likställd, säger Nordén.

• Är det en fråga som ni lätt kan få gehör för i det egna partiet?

– Vi har redan bra stöd från partiet i länet och vi ska driva den här frågan så långt som möjligt. Jag tror inte att det ska vara några problem, säger Anna-Caren Sätherberg.

Duon lyfte också flera frågor under gårdagen, som hörde till turistnäringen i länet. Förutom en utjämnad momsskatt vill de också rusta upp inlandsbanan.

– Den är oerhört viktig för turistnäringen, vilket vi bland annat såg under vinterns tågkaos. Det är rimligt att tro att man kan rusta upp den för mellan 300 och 500 miljoner, säger Marie Nordén.

– En upprustning av inlandsbanan skulle också avlasta länets vägar, påpekar Anna-Caren Säteherberg.

Avslutningsvis vill de också tillsätta ett eventbolag, som ska kunna erbjuda assistans och professionell hjälp vid stora arrangemang i länet.

– I grunden handlar det om att lyfta frågor om turistnäringen, som vi tycker ha fallit bort i valdebatten, säger Marie Nordén.