Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns ingen etik i vinstintresset

Den etiska plattformen för vårdgivare riskerar att bli en tandlös produkt. Den bortser exempelvis helt från att riskkapitalbolagens bästa gren är att dölja vinster och komma undan skatt.

Plattformen är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund. Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström kallar den för ett "Saltsjöbadsavtal för välfärden".

Det officiella syftet är att förbättra kvaliteten och insynen i sektorn. Men det underliggande syftet tycks vara att möta den massiva folkopinionen utan att ta steget fullt ut och förbjuda vinster i välfärden.

Det sargade förtroendet för de privata välfärdsföretagen ska repareras på olika sätt: Företagen ska öppet redovisa bemanning, kompetens, ekonomi och anställningsvillkor.

Det räcker med att redovisa, några krav på hur många nattsköterskor det ska finnas eller vilken utbildning personalen ska ha finns inte. Vårdsektorns kvalitetsredovisningar brukar inte precis imponera. En gängse metod verkar vara att sätta en enkät under näsan på äldre som är uppfostrade att inte klaga och sedan hävda att "majoriteten av våra brukare är nöjda".

Att bolagen ska redovisa sin ekonomi låter ju bra. Men hur många kan sätta sig in i årsredovisningar från ett kluster av koncerner, moderbolag och dotterbolag – och få ut något av det?

Personalen ska ha rätt att slå larm om missförhållanden. Men meddelarskyddet kommer inte att bli lika starkt som den grundlagsskyddade motsvarigheten i offentlig sektor.

I dag har bara hälften av Stockholms alla vårdföretag kollektivavtal. Alla som ansluter sig till den etiska plattformen måste teckna kollektivavtal, säger Kommunal. Men Vårdföretagarna gör en annan tolkning. Det bör räcka med att redovisa "goda arbetsvillkor", anser de.

Den etiska plattformen bygger på frivillighet. Det återstår att se hur villiga de stora koncernerna är att redovisa var vinsterna tar vägen. Kommer de att nöja sig med att uppge adressen till brevlådan på Jungfruöarna, eller är de beredda att göra pengarna spårbara på riktigt?

Plattformen angriper inte roten till problemen. Så länge det är tillåtet att bedriva vård, skola och omsorg i vinstsyfte kommer vinsten att vara överordnad. Det finns ingen etik i vinstintresset.