Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns ett jävlar anamma i länet"

Samarbete med andra Norrlandslän och delvis nya argument.
Det är landshövding Jöran Hägglunds recept för bättre vägar i länet.
– Den samlade pengapåsen till vägarna i länet är för liten i dag, säger han krasst.

Annons

På onsdagen träffade Göte Thorén och Magnhild Nilsson den nytillträdde landshövdingen Jöran Hägglund för att prata om skicket på vägarna, mer specifikt grusvägarna, i Offerdals socken.

– Vi konstaterade ganska snabbt att det inte handlar så mycket om prioriteringar av de vägpengar som finns. Utan det är helt enkelt så att den samlade pengapåsen till vägarna i länet är för liten i dag, säger Jöran Hägglund.

Han var tidigare statsekreterare på Näringsdepartementet. Nu hoppas Jöran Hägglund kunna använda den erfarenheten för att bland annat få mer vägpengar till länet.

– Det finns en vikt av att vi blir samlade i länet när det gäller prioriteringar. Och jag tror att vi behöver fler vänner. Jag tror exempel att norrlandslänen måste gå ihop och samarbeta och tala med gemensam röst gentemot de som fattar beslut centralt.

– Norrlandslänen har tidigare slagits var för sig och ibland mot varandra om vägpengar. Vi kan inte vara överens om allt men det finns mycket vi kan samarbeta om, säger han.

Jöran Hägglund tar upp hur länen och orterna kring Mälardalen snackade ihop sig och tillsammans drev en linje gentemot regering och riksdag för att få till stånd utbyggnad av järnvägen.

– Det var en enorm tyngd gentemot centrala beslutsfattare när de talade med gemensam röst, minns Hägglund och fortsätter:

– Vi behöver också titta på och utveckla argumenteringen. Det kan exempelvis vara som när man visar på jämförelsen mellan Blekinge och Jämtland. Där Blekinge har i stort sett samma budget men det är stora skillnader i antalet vägmil.

Första april tillträdde Jöran Hägglund tjänsten som landshövding.

– Som jag sa när jag tillträdde. Det är ett spännande län. Det finns en positiv grundton. Det finns ett jävlar anamma i länet, säger han.