Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns en överetablering av frisörer"

Arbetsförmedlingen ser försiktigt positivt på den framtida arbetsmarknaden.
Inom flera branscher ser man stora pensionsavgångar de närmaste åren.
– I vården finns det goda möjligheter att få jobb, säger Fredrika Henriksson, chef på Arbetsförmedlingen Östersund.

"Härliga tider, strålande tider" utbrast skådespelarlegenden Thor Modéen i en av Kar de Mummas revyer på 1930-talet.

Riktigt så positiv är inte Arbetsförmedlingens chef i Östersund Fredrika Henriksson.

– Jag ser försiktigt ljust på framtiden, säger hon.

I juli var den öppna arbetslösheten i länet 7,4 procent. En halv procent bättre än juli förra året.

Var finns jobben?

– Det är framför allt inom vården.

Även inom turismnäringen ser det fortsatt ut att vara behov av arbetskraft. Men i vissa branscher ser det tuffare ut enligt Arbetsförmedlingen. Informatörer, journalister och outbildade ekonomiadministratörer ser det inte ut att vara någon större efterfrågan på. Det finns i bland lokala förklaringar på varför vissa branscher är överfyllda.

– Det finns en överetablering av frisörer. Det beror på flera saker. Bland annat finns det många frisörsutbildningar här i stan. Sedan är det ofta ett yrke där man får starta eget, säger Fredrika Henriksson.

Många i länet driver små företag. Hur man bäst skapar förutsättningar för dem är ett av de heta ämnena inför årets riksdagsval. När LT träffar Miljöpartiets näringslivspolitiske talesman Jonas Eriksson som åkt tåg upp till länet, så sitter han i ett engagerat samtal med Zenita Strindlund Norberg, delägare till Extrem events som bygger läktare, partytält och liknande över hela Sverige.

– Vi vill sänka arbetsgivaravgiften ytterligare för småföretagare. Dessutom vill vi att staten ska stå för hela sjuklönen de två första veckorna, säger han.