Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns en längtan efter magi"

Varför dyker trenden upp nu? TT har talat med tre experter om orsaken till den skönlitterära vurmen för sagoväsen.

Tora Wall, folklorist på Nordiska museet:

– Rationellt tänkande har länge setts som normen, men samtidigt har det vuxit fram en längtan efter att fantisera om magi och olika väsen och sagor. Det kanske har att göra med att många upplever det som att det finns en oro i världen. Då söker man tillflykt till fantasier där det finns något utöver det mänskliga.

Eva Carlsson Werle, religionshistoriker:

– Inom de historiska vetenskaperna har det på senare tid börjat skönjas en begynnelse till återuppvaknande för intresset för folktro. Annars har området levt i något slags törnrosasömn i flera årtionden.

– Samtidigt verkar det inom litteraturen ha funnits två parallella genrer som levt varsitt liv. Å ena sidan det mer realistiska berättarspråket och å andra sidan fantasygenren. Nu kanske det sker en sammansmältning av de båda genrerna.

Ebbe Schön, folklivsforskare:

– Barnlitteraturen har alltid haft trosföreställningar som ett viktigt inslag, titta bara på Astrid Lindgren. Vuxenlitteraturen som ska vara lite struntförnämare har nog en tid försökt hålla sig till en mer rationell nivå. Men sedan har man väl kommit underfund med att detta är viktigt för människan och så tar det fäste igen i skönlitteraturen.