Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns alternativ till Reinfeldt

Enligt Fredrik Reinfeldt är Alliansen det "enda regeringsalternativet". Ja, statsministern driver denna linje med sådan kraft att han till och med villkorar debattdueller mot Stefan Löfven med att S-ledaren först ska redovisa med vilka andra partier han vill styra Sverige.

I lördags uppmanade Stefan Löfven återigen Fredrik Reinfeldt att möta honom i en debatt. "Låt våra medarbetare hitta en tid så att vi kan mötas i en efterlängtad debatt om vägvalen för Sverige", föreslog Löfven. Antagligen blir Reinfeldts svar blir det vanliga tugget om det "enda regeringsalternativet".

Statsministerns problem är att väljarkåren inte delar hans uppfattning om de parlamentariska möjligheterna. De ser faktiskt andra möjligheter än Alliansen. I helgens Sifoundersökning får Socialdemokraterna 33,5 procent; tillsammans samlar de rödgröna partierna 49,9 procent. Samtidigt hamnar såväl Kristdemokraterna som Centern under riksdagsspärren. Utifrån Sifo-mätningen måste Fredrik Reinfeldt vara uppriktigt oroad över förståndet hos väljarkåren, ty trots att statsministern gång på gång påtalar att det endast finns ett regeringsalternativ, fortsätter väljarna att söka efter andra alternativ.

Man kan förstå varför Fredrik Reinfeldt envisas med sin blockpolitiska vision, Moderatledaren vet att fortsatt blockpolitik är hans chans att behålla makten.

Men till slut blir det absurt om väljarna ska förvägras möjligheten att se statsministerkandidaterna debattera mot varandra på grund av en fix idé i Fredrik Reinfeldts hjärna.