Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fattas 20 miljoner för att klara resultatkravet

Landstinget kämpar för att klara årets resultatkrav på 91 miljoner. Verksamheterna säger att de tänker klara målet för väntetiderna. Då får landstinget del av kömiljarden.

Intäkterna ökar i så fall med 10 miljoner.

– Vi ska försöka klara resultatet trots att kostnaderna ökar och intäkterna minskar, säger landstingsrådet Robert Uitto (S). Ekonomin går åt rätt håll, men fortsatta insatser behövs innan den är långsiktigt hållbar. Vi måste genomföra beslutade bortprioriteringar och fortsätta se över arbetssätten.

– Enligt prognosen fattas det 20 miljoner om vi inte sänker kostnaderna nästa kvartal.

Han pekar på att landstinget förlorar åtta miljoner i läkemedelsstöd som slår hårt mot landstinget.

Dessutom säger han att personalen gjort ett fantastiskt jobb i omställningsarbetet, men det räcker inte.

Alliansen kom till landstingsstyrelsen med ett yrkande vid sittande bord, något som irriterade Robert Uitto.

– Det är med mäkta förvåning vi tar emot detta, men jag ser det som ett politiskt utspel. Detta är inget politiskt ansvarstagande, säger han. Vad jag förstått blev förslaget klart först klockan 05.30 i morse.

Alliansen slår fast att förslaget till beslut som ligger är alldeles för oprecist och därmed luddigt.

”Det går dessutom stick i stäv med vad våra revisorer ständigt påpekar för oss, nämligen att vi måste bli mer stringenta i vårt styrelsearbete”, skriver de.

Förslaget är i åtta punkter och bland annat efterlyses den åtgärdsplan med olika förslag som direktörerna utlovat vid ett tidigare sammanträde.

• Trots det tillfälliga statsbidraget på drygt 50 miljoner lyckas de inte prognostisera det budgeterade plusresultatet. En analys om varför vill de ha till nästa styrelsesammanträde.

• Verksamhetsområdena ska snarast redovisa hur de ska nå budgeterat resultat. Att säga att det inte går är inte godkänt.

• Direktörerna får ta över verksamhetsansvaret vid värsta scenario.

• Senast vid kommande sammanträde ska direktörerna redovisa vilka besparingar som inte är möjliga utan politiska beslut.

• De kräver omedelbart köp och anställningsstopp enligt känd ”farmorsmodell”, samt kurs– och konferensstopp.

• Majoritetspartierna har i dessa bistra tider ett särskilt ansvar då de har de dagliga kontakterna med tjänstemannaledningen och på ett tidigt stadium kan använda sin ”politiska makt”.

• Landstingsdirektörernas huvuduppgift resten av året är att se till att beslutad och med namnunderskrifter godkända budgetar uppnås.

Någon hänsyn togs alltså inte till detta ”politiska utspel” som landstingsrådet Robert Uitto kallade det.

– Jag förstår att oppositionen vill göra detta strax efter ett val, säger han.