Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det dolda systemskiftet

Annons

Nästa vecka ska fullmäktige i Bräcke ta ställning till en höjning av kommunalskatten. Blir det en höjning med 42 öre får Bräcke landets högsta skattesats. Att höja skatten ett valår är normalt något man försöker undvika. Motsatsen, däremot, är mycket enklare. Regeringen hoppas – vi får se hur det går i riksdagen – kunna sänka inkomstskatterna med 15 miljarder nästa år.

Regeringen är stolta skattesänkare medan kommuner och landsting som tvingas till skattehöjningar hamnar i skamvrån, får en förlorarstämpel. Men självklart hänger det ihop, och sanningen är att det inte bara är glesbefolkade kommuner i Norrlands inland som tvingas höja skatten; sedan maktskiftet 2006 har 218 av 290 kommuner, enligt Dagens Industri, höjt skatten. Det är en ganska talande bild efter sju år av borgerligt styre. För experterna som har till uppgift att utvärdera regeringens ekonomiska politik är den här utvecklingen väntad. "Eftersom vi inte har något reformutrymme och nu sänker skatten, måste man antingen spara i utgiftssidan eller höja skatter framöver. Och i vår prognos, behåller man det offentliga åtagandet och i den bedömningen så finns det bara skattehöjningar kvar", säger Konjunkturinstitutets forskningschef Göran Hjelm. Ja, då finns bara skattehöjningar kvar.

För till skillnad från regeringen kan inte kommunerna strunta i sina åtaganden, skolan måste fungera, nya äldreboenden måste byggas, det måste finnas täckning för de stigande lönekostnaderna.

Att regeringen struntar i att räkna upp statsbidragen motsvarande kostnadsökningarna ses som en budgetteknisk fråga och ger inga stora rubriker. Men det gör en nedlagd skola i kommunen eller en inställd behandling i landstinget.

I smyg går vi mot en plattare skattepolitik, samtidigt som klyftan mellan stad och land växer. Går skattehöjningen i Bräcke igenom kommer det att skilja fem kronor på varje hundring mellan Bräcke och Stockholm. Fem kronor! På en månadslön på 30 000 kronor gör det en skillnad på över 18 000 kronor/år. Det motsvarar nästan regeringens samtliga jobbskatteavdrag för en normalinkomsttagare.

Detta är det dolda systemskiftet. Moderaterna sänker skatten och låter kommuner och landsting hantera de negativa konsekvenserna.