Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det där kalla landet längst uppe i Norden

För några år sedan meddelade Microsoft att man skulle börja sälja film via Xbox Live – fast inte i Sverige. Efter år av väntan öppnade den tills sist i förra veckan.

Annons

Samma dag meddelade Sony att man börjar sälja film via Playstation Network – fast inte i Sverige.

Ända sedan Playstation 2 lanserades så har möjligheten att visa film, må det vara dvd, blu ray eller digitalt distribuerad, varit ett extra köpargument för att köpa en konsol.

I detta nu funderar tusentals svenska familjer på om de inte ska köpa en Ps3:a till jul. Spel till barnen och högupplöst blu ray-film på den jättelika HD-skärmen till föräldrarna, typ.

Eller ska vi köpa en Xbox 360 istället? Äh den har bara dvd-spelare inbyggd. Ingen HD där inte.

Jo, för i veckan öppnade Microsofts videotjänst Zune store.

Tjänsten utannonserades för flera år sedan, men när det kom till kritan fick vi svenskar se oss snuvade på konfekten – fram till nu.

Zune store har än så länge ett ganska blygsamt utbud av filmer. Har du minsta filmintresse så har du garanterat sett 75 procent av dem. Men ändå. Det fungerar bra och skafferiet lär väl fyllas på.

Samma dag som Zune store slog upp dörrarna så gick Sony till motattack. De öppnar också videobutik på Playstation Network. Fast vänta nu...bara i Spanien, Frankrike, Tyskland och England.

Vi svenskar har återigen blivit snuvade på videoleveranser rätt in i vardagsrummet. Som plåster på såren får vi hålla till godo med Vid Zone – musikvideos på Playstation Network.

Hallå? Vem bryr sig om musikvideos? Senast jag kollade i almanackan stod det 2009, inte 1990.

Sony lär säkert släppa sin videobutik på nätet även i Sverige, men varför vänta? Filmer på skiva är de facto en utdöende art.

Gissningsvis så är det filmbolagen som går försiktigt fram med sina rättigheter, dumt nog. För i piraternas hemland borde väl en sån här tjänst vara först ut på banan, eller?

Att se film via sin konsol är ju ett klockrent, smärtfritt och billigt sätt att slippa krånglet med att koppla datorer till teven eller att bryta mot lagen.

Kanske dags att konsoljättarna och filmbolagen inser att man inte kan strunta i det där lilla kalla landet längst uppe i Norden.

Mer läsning

Annons