Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det började år 1820 ...

Lars Nord kan sin historia och sätter oss snabbt in i situationen för Olof Olofsson Ferm, den förste nybyggaren på gården Trångåsen 1:9.

Annons

Olof Olofsson Ferm var korpral i den svenska armén och hade bland annat tjänstgjort i finska kriget 1808-1809. År 1820 kom han till Trångåsen för att bryta mark på kronoallmänningen och skapa ett hem och en framtid för sig och sin familj.

– Den bästa jordbruksmarken i länet var naturligtvis upptagen för länge sedan. Här runt omkring var det magert och stenigt men genom att lägga gården just i slutet av åsen som formats av inlandsisen slapp man ändå de största stenarna. Jordmånen här är förhållandevis god, det märker vi inte minst på att det växer så det knakar i vårt trädgårdsland, säger Lars.

Med sågverksindustrins framväxt på 1850-talet fick gården ett uppsving.

Den tilllhörande skogen blev en guldgruva och familjen Olofsson kunde bygga det stora boningshuset i två våningar som Lars Nord kallar för ett ”överpampigt empirehus”.

– Det är intressant att se hur otroligt snabbt det gick för sydeuropeiska stilideal att leta sig ända upp till Norrlands inland. Bara efter några år tar man här i Trångåsen efter byggnadsdetaljer som skapats i Napoleons närhet, är inte det fantastiskt?

I samband med ”guldruschen” i skogen köptes Trångåsen upp under andra halvan av 1800-talet upp av skogsbolaget Wäija, men 1910 köpte ättlingar till Olof Olofsson Ferm tillbaka gården som sedan gick i arv inom familjen till dess att Lars Nord fick köpa den 2003.

Mer läsning

Annons