Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir varmare

Årets rapporter från FN:s klimatpanel IPCC är tydliga i sina slutsatser: Vi går mot ett betydligt varmare klimat. Förhoppningen att den globala uppvärmningen under det här seklet skulle stanna vid 2 grader verkar inte kunna infrias. Istället ser utvecklingen ut att gå mot en temperaturhöjning på 4 grader mot slutet av seklet med allt vad det innebär av allvarliga konsekvenser.

Rapporterna visar att det är förödande förändringar som väntar om vi inte kan fatta de nödvändiga besluten om att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser redan nu. Delar av jorden kommer att bli obeboeliga på grund av den värme och torka och de översvämningar som förändringarna av klimatet skapar. I en av rapporterna nämns att så många som hundratals miljoner människor kan komma att drabbas av just väldiga översvämningar.

Paradoxen är tydlig; utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka samtidigt som FN:s klimatpanel lägger fram den ena efter den andra väl underbyggda rapporten om hur allvarligt läget är. Politiker världen över kan knappast påstå att de saknar ett faktaunderlag i ämnet och ändå händer så litet.

I Sverige är det val till hösten. Som vanligt, från höger till vänster, handlar det då om att vinna så många röster som möjligt. Då tenderar tyvärr frågor av mer kortsiktig natur att komma i förgrunden medan en långsiktig, livsavgörande och systemkritisk fråga som den om klimatet riskerar att hamna i skymundan.

Den första helgen i juni hålls en första klimatriksdag i Norrköping. Den kommer att ha som sin huvuduppgift att, inför valet, skapa en stark opinion så att klimatfrågan sätts högt upp på den politiska dagordningen.

Anders Ridzén, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel