Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det blir orättvist"

Vissa elever på Gällö skola får busskort – andra blir utan. Men vissa som får busskort behöver dem inte.

– Det blir orättvist, säger Moa Rihne från elevrådet.

För några år sedan hade alla elever på Gällö skola busskort som gav dem två fria resor varje dag. Det togs bort av besparingsskäl och nu ges korten till dem som behöver åka buss 127 för att ta sig till skolan. De elever som inte bor efter 127:ans väg och behöver skjuts till skolan får åka taxi – men vissa av dessa får även busskort.

– De får busskort som aldrig används. Då blir de som inte åker buss och inte får busskort arga när deras kompisar som inte heller åker buss får busskort, säger Moa Rihne.

Elevrådet på Gällö skola har skrivit till Bräcke kommun och ifrågasatt fördelningen av busskorten. De har också en synpunkt på att eleverna som får busskort kan använda dem till andra resor eftersom korten gäller över hela länet.

– Eftersom resorna går varsomhelst kan de välja att betala resorna till skolan och sedan åka till och från Östersund, då blir det gratis. Det är det som blir så orättvist, att de som har busskort kan använda det till så mycket annat, säger Moa Rihne.

En som har valt att göra så är Jesper Nilsson, som tränar fotboll inne i Östersund. Han betalar sin resa till skolan och använder sedan det busskort han har fått för att kunna åka till och från träningarna.

– Det kostar 48 kronor att åka in till Östersund. Då betalar jag hellre 14 kronor för att ta mig till skolan för att sedan kunna åka till Östersund och hem. När jag har flest träningar kan det vara fyra gånger i veckan. Det blir dyrt i längden.

Elevrådet på Gällö skola vill att alla elever på skolan ska få busskort, så att orättvisorna försvinner. Moa Rihne nämner Åre kommun, där alla mellan 6 och 18 år har gratis bussresor, som ett bra exempel.

– Om man har så i Åre, varför skulle man inte kunna ha det här? Det har blivit så bra i Åre och jag tror att det kan bli så här också. Det är bra både för ekonomin och för miljön.

Jesper Nilsson tror att det också kan vara bra för ungdomarnas fritidssysselsättning om alla får busskort.

– Har i Gällö finns innebandy och ett fotbollslag får tjejer. Sedan har vi inte så mycket som vi ungdomar håller på med. Om vi får busskort så vi kan åka fram och tillbaka till Östersund kan fler börja med exempelvis sporter som finns där.

– Jag tror att det är ganska viktigt att ungdomar får träffa andra och får ett fritidsintresse man tycker om, att man inte tvingas välja fotboll eller innebandy utan får göra vad man vill, säger Moa Rihne.