Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir knappast Reinfeldt

På Harpsund, rekreationsbostad för Sveriges statsminister, diskuterar Fredrik Reinfeldt (M) EU med tre av EU:s högerledare, Tysklands Angela Merkel, Hollands Mark Rutte och Storbritanniens David Cameron.

Inför detta möte, som varit planerat ett tag utifrån att våra fyra länder listas att tillhöra de tio konkurrenskraftigaste ekonomierna i världen, spekuleras en del om att Reinfeldt skulle kunna bli kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande.

Det låter mycket osannolikt med tanke på att Sverige inte är med i eurozonen.

Självklart kan Reinfeldt heller inte knysta om saken i förväg. Han har svårt nog att försöka vinna höstens val ändå, utan att man ska behöva spekulera i om han tänker lämna posten.

Å andra sidan: skulle han välja att lämna när som tänkt är, EU-parlamentet i mitten av juli godkänner en kandidat, så vore det förstås en sak som skulle förändra hela spelet inför höstens val. Anders Borg (M) som statsministerkandidat – vilken chansning!

Den nya kommissionen planeras att tillträda första november, så helt omöjligt är det inte. Fast troligare är att det handlar om ett försök att rädda Storbritannien kvar i EU. Det är speciellt viktigt för Reinfeldt som föredrar de anglosaxiska nyliberala strömningarna till höger före den kristdemokratiska alternativet.

Problemet för Merkel är att Cameron hotar att gå till folkomröstning om EU-medlemskapet redan nu, i stället för som planerat 2017, om man tvingar på honom Jean-Claude Juncker. Denne har i sin kraft av ledare för den största partigruppen i EU-parlamentet blivit Merkels kandidat. Också sossarna i Merkels egen regering trycker på för Juncker. Hon får svårt att ge sig inför Camerons hot.

Man kan som kolumnisten Rolf Gustavsson i SvD fråga sig varför de svenska Moderaterna ens är kvar i EPP-gruppen. Problemet är väl att den partigrupp som Cameron startat i EU, ECR, nu tagit in både Dansk folkeparti och Sannfinländarna. I rädslan för EU-motstånd ethåller Cameron inte rågången mot den yttersta högern. Vi får hoppas att Sveriges Moderater inte går den vägen när det nu går trögt för partiet i opinionen.