Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir knappast något över till Bodums friskola

Bodums friskola får knappast ta del av skolmaterial och inventarier från den nedlagda skolan. Det är många andra som har "första tjing" innan de kommer ifråga.

Annons

Köpet av skolhuset diskuteras däremot i dag, torsdag, mellan kommunen och samhällsföreningen.

Som LT tidigare berättat läggs Bodums skola ned till hösten, och Bodums Montessoriinspirerade skolas ideella förening startar friskola i Rossön. Man hoppades kunna få överta såväl skolhuset som inventarier och skolmaterial från kommunen, men det ser mörkt ut, åtminstone vad gäller det senare.

Barn-, Kultur- och Utbildningsnämnden har fattat sitt beslut. Innan Bodums friskola får överta någonting av inventarier och skolmaterial så är det många andra som har företräde. Först ut att välja är Backe rektorsområde, därefter får Strömsunds, Hotings, Hammerdals och Gäddede rektorsområden välja vad de vill ha. Efter det så får Bodums Hembygdsförening plocka ut vad de behöver och först därefter, om det finns något kvar, så får Bodums nya friskola förvärva det. Den turordningen gäller även för det mycket speciella Montessorimaterialet.

Nämndsledamot Ragnar Lif (C) säger att nämnden var eniga om beslutet:

– Fast vi diskuterade egentligen bara symaskiner och datorer. Det är ju ett tjänstemannaförslag som vi fick vid sittande bord på mötet, så vi hann inte fundera så mycket.

Pål Jansson, företrädare för Bodums friskola och för samhälls- och företagareföreningen, tycker att det känns lite märkligt att skolan ska plundras på skolmateriel och inventarier före skolstarten:

– Enligt traditionen brukar materiel från en nedlagd skola komma bygden till del, men kommunen säger att de inte kan avyttra saker till en konkurrerande verksamhet. Det är tvärt emot hur man hanterade friskolan i Berg.

Karin Flodin, Barn- och utbildningschef i Bergs kommun, bekräftar Pål Janssons påstående:

– När friskolan i Kövra startade förra året så fick de kostnadsfritt behålla allt skolmateriel och alla inventarier från den kommunala skolan. Det skrevs ett avtal mellan dem och kommunen som innebär att om verksamheten läggs ned inom fem år så ska sakerna tillbaka till kommunen.

Beträffande skolhuset befinner sig tekniske chefen Jörgen Pettersson i Rossön just nu, där saken diskuteras. Han uppger att försäljningen kommer att ske till Rossöns Samhälls- och Företagareförening, vilka sedan kommer att hyra ut till den ideella friskoleföreningen:

– Men de är bara intresserade av skolhuset och matsalen. Gymnastiksalen och förskolan får kommunen behålla, och därför måste vi skriva servitut, för att kunna ta oss till gymnastiksalen till exempel, och även för Jämtlandsvärme eftersom värmeanläggningen finns i skolans källare.

Jörgen Pettersson vill inte säga något om prislappen på skolan:

– Föreningen vill förstås köpa den för en symbolisk summa och vi vill helst sälja den för många miljoner. Men priset hamnar nog närmare deras utgångspunkt än vår. Jag tror inte att det blir den här affären som kommer att rädda kommunen.