Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir en skola kvar– frågan är vilken?

När det gäller skolkonflikten i Krokoms kommun har oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet samt utbrytarcenterpartisterna Evert Jonsson och Helena Norlén grundligt fel.

Frågan handlar inte alls om att behålla både Västbygdens skola (i Kluk) och Hovs skola åtta kilometer därifrån (i Alsen). Frågan handlar om att ha politiskt mod att aktivt ta beslut att lägga ned rätt skola.

Hur man än gör, blir det alltså så småningom bara en skola kvar, frågan är bara vilken.

Antingen kan vi politiker ta ett aktivt, rationellt beslut att lägga ned rätt skola (Västbygden), eller så kan vi ta ett passivt beslut som heter inte lägga ned någonting men som i själva verket leder till att fel skola självdör (Hov).

För det är det skolförsvararnas agerande innebär. Till hösten blir det cirka 18 stycken barn i Hov. I Västbygden blir barnantalet cirka 22 stycken.

Föräldrar i Hov har länge signalerat att de kommer att flytta över barnen till Nälden om antalet barn blir för få, då de ändå pendlar åt det hållet. Läget håller alltså på att förändras. Det var just detta, tillsammans med den ekonomiska krisen, som var huvudanledningen till att Krokoms politiska majoritet – Centern, Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet – försökt lägga ned Västbygdens skola.

Västbygdens skola har ett stort investeringsbehov, samtidigt som Hov rymmer fler barn. Blir det bara en skola kvar i bygden, måste det vara Hov.

Jag köper dessutom inte heller argumentet att en egen skola oavsett storlek och närhet till andra skolor är en nödvändig förutsättning för byutveckling. Tvärtom, jag är helt övertygad om att en enad bygd som samarbetar kring en fortfarande väldigt liten byskola är långt mer lockande för potentiella inflyttare än två splittrade bygder med två pyttesmå skolor ett stenkast ifrån varandra.Hallå! Dags att vakna upp!

Owen Laws , gruppledare Miljöpartiet de gröna , Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel