Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir en jul, trots allt

Abdu Rahman Alhaji från Syrien kommer att fira jul på vandrarhemmet i Tullingsås. Jämfört med hur han firat i hemstaden Aleppo blir den något annat.

28-åriga Abdu Rahman Alhaji från Syrien bor sedan ett halvår tillbaka på vandrarhemmet i Tullingsås tillsammans sin yngre bror Majd Alhaji och ett tjugotal andra flyktingar.

Han har bott i Sverige i drygt ett år och trivs bra, även om saknaden efter mamma och fem systrar blir extra påtaglig runt storhelger, trots kontinuerliga kontakter via telefon och nätet. Abdu berättar om en älskad storebror som nu inte längre är i livet. Hur han mördats i det krig som är anledningen till att Abdu och hans lillebror nu befinner sig flera hundratals mil från släkt och vänner.

Vi pratar om att julen och dess traditioner, hur olika vi firar men också om gemensamma beröringspunkter.

– Vi är lediga och firar julen med att gå ut på restaurant och äta god mat tillsammans med vänner. Vi dansar och äter mycket sötsaker.

Han berättar att det finns julgran och tomtar även i Syrien, men i hans familj byter man inte julklappar med varandra.

– Men tomtarna på gatorna brukar dela ut klappar till barnen när man går längs gatorna, säger Abdu och tittar ut genom fönstret och över gårdsplanens smutsgrå snöfläckar. Kontrasten till den bild han målat upp om ett glatt folkmyller i storstadens pulserande brus är total.

Hur ska du fira julen i år?

– Jag och min bror ska åka till Ica och handla kyckling, kött, ris, potatis och tomater. Och mycket sötsaker, min lillebror älskar glass så det blir nog det också. Vi kommer att laga mat i hop med några andra här på vandrarhemmet. Vi kommer titta på teve, jag gillar barnkanalerna.

Efter jullovet fortsätter Abdu med sina svenskastudier på Miun i Östersund och målet är att ta en masterexamen i ekonomi.

– Jag har fortfarande drömmar trots min situation. Det är fantastiskt att jag kan studera på universitetet och jag skulle gärna jobba med export eller turism på något sätt i framtiden.