Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det betyder flumskola

Svar till Marianne Stålberg: "Vad är Flumskola?" Vänstervågen efter 1968 sköljde ända in i klassrummen. Studentexamen och betyg avskaffades. Resultatstyrning och utvärdering blev svordomar. Lärarnas status monterades ner, man bokstavligen bar ut katedrarna från klassrummen och slipade ner podierna. Med tiden kom katederundervisningen mer och mer att ersättas av självständigt arbete. Allt som varit mätbart, viktigt och strukturerat har sedan dess sopats bort, lärarnas auktoritet likaså och stök i klassrummen har kommit som en följd av detta. Att inte utvärdera människors kunskaper eller att ha tydligt uttalade kunskapsmål är det som kännetecknar det som kallas en flumskola och det är det vi i Folkpartiet vill ändra på.

I flumskolan blev arbetarklassens pojkar de stora förlorarna. De som inte kommer från studievana hem klarade sig sämre i en skola utan betyg och utvärdering. Sju stycken. Det är så många kommuner i Sverige där pojkar har högre betyg i skolan än flickor - 7 av 290 kommuner.

Det stämmer som Marianne Stålberg påpekar att läroplaner antagits av borgerliga regeringar. Flera av dem, även den från början av 90-talet, hade för otydliga mål. Även Folkpartiet har varit delaktigt i dessa beslut. Jan Björklund har också varit tydlig med det. Men detta handlar inte om att peka finger, utan om att vända en lång och olycklig utveckling

Några exempel på det är t.ex. lärarutbildningen som gjordes om på 1980-talet då lågstadielärarutbildningen avskaffades och 2001 års lärarutbildning, som var ännu mer otydlig och speciallärarutbildningen som avskaffades helt och utöver detta genomfördes kommunaliseringen av den svenska skolan.  Allt ett resultat av Socialdemokraternas skolpolitik.

Socialdemokraterna hade möjligheten att 1994-2006, öka fokus på kunskap i skolan, men det blev inte några beslut om tydligare mål, tidigare betyg eller fler nationella prov.

Folkpartiet har nu lagt om skolpolitiken och gett den en tydligare fokus på kunskap.

Vi har infört ny läroplan med nya kursplaner, ny betygsskala, betyg från årskurs 6, ny skollag, ny lärarutbildning, ny gymnasieskola och lärarlegitimation. Denna omläggning har varit nödvändig.

Det reningsbad som svensk skola nu genomgår handlar om att återupprätta kunskapsskolan. Då måste vi fokusera på resultat. Därför behöver vi betyg. Vi ska ha studiedisciplin och arbetsro. Vi ska ha mer av aktiv lärarledd undervisning i klassrummen och mindre av egna projektarbeten.

Överlåter man makten till eleverna kommer inga klassresor att göras, därför att elever inte kan välja något de inte känner till. Socialdemokratiska arbetarpartiets utbildningspolitik har slagit hårdast mot arbetarklassens egna barn.

Det är därför vi socialliberaler är besjälade av att återupprätta den svenska kunskapsskolan!

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel